donderdag 10 oktober 2024
30 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
0
(0)

Caribbean Vocational Qualification geintroduceerd bij SAO

lees ook ...

Assembleelid Aserie schiet op eigen telefoon: wapen ingetrok...

Assembleelid Fogatie Aserie (ABOP) heeft zijn vuurwapen moeten inleveren na een schietincident waarbij hij zijn eigen mobiele telefoon beschoot. Aserie, die een legaal wapen bezit, kreeg gisteren een ...

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), ontving op donderdag 02 juni 2022, dr. Hassan Ndahi voor een beleefdheidsbezoek. Dr. Hassan Ndahi is een deskundige op het gebied van Technical and Vocational Education and Training (TVET) van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), . 

Dr. Hassan Ndahi is in ons land in het kader van het tweede Decent Work Country Programme van Suriname, dat nu wordt uitgevoerd. Als uitvloeisel van het bezoek van de ILO-deskundige zal bekeken worden om bij de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), de Caribbean Vocational Qualification (CVQ) level 1 te introduceren, wat een aanpassing van het curriculum van de diverse vaktrainingen zal inhouden.

Dr. Ndahi timmert al jaren aan de weg in de regio om technisch- en beroepsgericht onderwijs naar een hoger niveau te tillen. In het verleden heeft hij de ILO-deskundige naar Suriname laten halen om trainingen te verzorgen voor het Polytechnic College Suriname (PTC). De bewindsman is voorstander van duurzame vaktrainingen die moeten voldoen aan de standaarden van de Caricom en van de Internationale Arbeidsorganisatie, waardoor kansen en mogelijkheden van personen om de arbeidsmarkt te betreden als werknemer of zelfstandige, worden vergroot.

Minister Mac Andrew, ook voormalige deskundige van de Caribische Gemeenschap en CVQs in de regio heeft helpen promoten, is zich ervan bewust dat deze kwalificatie meer mogelijkheden zal bieden aan Surinamers, die eventueel ook in de regio aan de slag wensen te gaan. De minister is zich ook ervan bewust, dat de SAO de nodige transformaties zal moeten ondergaan om te kunnen voldoen aan de CVQ-standaarden. Hij zegt zich daarom te zullen inzetten voor de invoerin hiervan in het curriculum, omdat dan de zelfredzaamheid en de kansen op de arbeidsmarkt vergroot worden.

Dr. Hassan Ndahi heeft zich tijdens zijn bezoek aan ons land georiënteerd bij de SAO en heeft intussen een analyse gemaakt over de curricula van de vaktrainingen. Op basis hiervan is hij van mening dat er aanpassingen doorgevoerd moeten worden in de curricula om de CVQ te kunnen implementeren.

De Caribbean Vocational Qualification is gebaseerd op een competentiegerichte benadering van het vakonderwijs, alsook op beoordeling en certificering. Van kandidaten wordt verwacht dat ze blijk geven van bekwaamheid in het bereiken van beroepsnormen die zijn ontwikkeld door beoefenaars, experts uit de sector en werkgevers. Daarbij kan een kandidaat met een CVQ makkelijk in de hele regio aan de slag.

De ILO-deskundige benadrukte ook de noodzaak voor een TVET Fonds, omdat technisch- en beroepsgericht onderwijs duur is en in principe onbetaalbaar kan worden voor regeringen, omdat er continu aanpassingen moeten plaatsvinden. Een TVET Fonds kan helpen om dit onderwijs te blijven garanderen en betaalbaar te houden voor de geïdentificeerd doelgroepen. Als voorbeelden haalde hij Jamaica en Barbados aan, waar alle werknemers en werkgevers elke maand bijdragen aan een TVET Fonds.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCaribbean Vocational Qualification geintroduceerd bij SAO