Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Caraïbische regio buigt zich over status post-Cotonou onderhandelingen

Geplaatst

op

C8b2701b Db65 497c Ac80 A6b9289977d8 640x427

De Speciale Ministeriële Vergadering van Ministers van CARIFORUM lid landen heeft plaatsgevonden via video conferentie. Ambassadeur Yldiz Pollack-Beighle, Minister van Buitenlandse Zaken heeft deze Vergadering voorgezeten. Tijdens deze vergadering, heeft de Caraïbische regio zich gebogen over de status van de post-Cotonou onderhandelingen.

De looptijd van de Cotonou Overeenkomst, welke de ontwikkelingsrelatie regelt tussen de Afrikaanse, Caraïbische -en Pacifische Staten (ACP) en de Europese Unie, is inmiddels verlopen en het is daarom van belang dat deze partners bijeenkomen om afspraken te maken voor het vervolg van de relatie. De onderhandelingen hiertoe, die in september 2018 zijn gelanceerd, hebben voornamelijk plaatsgevonden in Brussel, waarbij ook de Ambassade van Suriname in België een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Suriname was namelijk medeverantwoordelijk voor de onderhandeling van het hoofdstuk dat handelt over duurzaamheid van het milieu, klimaatsverandering en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen.

De nieuwe afspraken tussen partijen zullen worden vastgelegd in een Algemeen Document en drie (3) separate Regionale Protocollen voor de regio’s van de ACP. Daarbij gelden als belangrijke uitgangspunten armoedebestrijding en de integratie van de economieën van de ACP-landen in de wereld economie.

Tijdens deze Speciale Vergadering hebben de regionale, politieke en technische onderhandelaars de vergadering geïnformeerd over de status van de onderhandelingen alsmede het vervolgtraject, inclusief ondertekening van de nieuwe overeenkomst.

Suriname vervult ingaande 1 juli 2020, de functie van Voorzitter van het Caraïbisch Forum (CARIFORUM) bestaande uit 16 landen, voor de periode van één (1) jaar en neemt de voorzittershamer over van St. Vincent and the Grenadines.

Het ligt voorts in de bedoeling dat Suriname tot 30 juni 2021, naast de CARIFORUM technische en ministeriële vergaderingen, leidinggeeft aan de vergaderingen tussen de CARIFORUM en de Europese Unie.

Suriname zal in deze voorhoedepositie een substantiële bijdrage leveren aan de uitvoering van de samenwerking met de Europese Unie, maar ook de samenwerking binnen het Zuid-Zuid raamwerk tussen de ACP-landen en regio’s onderling. Voorts zullen de nationale ontwikkelingsdoelen verder gestalte krijgen ten bate van het Surinaams volk.

Bron: NII

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Nieuw regeer team doet schrikbarende onthullingen in het Surinaams parlement

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 08 07 At 11.42.06 (1)

Ergens onder aan de lange lijst van onregelmatigheden, misstanden en wandaden, geconstateerd door het nieuw regeer team, is een voorlopige calculatie van de schuldenlast opgenomen. Het gaat om enorme bedragen in vreemde valuta alsook Surinaamse dollars.

Het leeuwendeel van de voor een klein land abnormaal hoge bedragen, is de besteding niet te achterhalen, of het nut ervan niet duidelijk en misschien zelf niet aanwezig.

De Assemblee-vergadering van gisteren, donderdag 06 augustus, heeft voor veel beroering gezorgd en zal grote delen van het volk nog heel lang bijblijven.

Nadat de President en de Vice-President aan het volk, hun onthullingen gedaan hadden kwamen de ministers aan het woord. Een en al een opsomming van zaken welke blijk geven van niets anders dan wanbeleid. Opvallend dat elke spreker tijdens zijn of haar beurt het heeft gehad over ongegronde bevorderingen, de last minute indiensttredingen al dan niet op basis van wurgcontracten. Ook is door een ieder aangehaald de vele betalings-achterstanden, waarbij ongewoon en abnormaal hoge bedragen genoemd zijn. Zelfs voor wat betreft de achterstand in betaling voor nutsvoorzieningen, werden schokkende bedragen opgesomd. Daarnaast zijn gigantische bedragen voor huur van panden genoemd met ook nog hoog opgelopen achterstanden.
Vandaag zal ongetwijfeld hetgeen uit de doeken gedaan is tijdens deze DNA-vergadering, op vele plaatsen onderwerp van gesprek zijn.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Ex-minister Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld door DNA

Geplaatst

op

Minister Hoefdraad Suriname

De Nationale Assemblee (DNA) heeft in de late avond van donderdag 6 augustus 2020 omstreeks 00.06 uur, in een Openbare vergadering de ex- minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld. Een hernieuwde vordering hiertoe is eerder door de procureur- generaal ingediend.

In totaal hebben 28 DNA-leden voor gestemd. In de wet is opgenomen dat voor de vervolging van politieke ambtsdragers en gewezen politieke ambtsdragers zijn ingevolge de Grondwet van de Republiek Suriname en de Wet speciale voorzieningen getroffen. Deze speciale grondwettelijke voorzieningen hebben geen betrekking op alle door de politieke ambtsdragers of gewezen politieke ambtsdragers gepleegde misdrijven, maar zijn beperkt tot slechts die misdrijven welke zijn gepleegd in de betrekking van politieke ambtsdragers. Misdrijven waarbij misbruik is gemaakt van het betreffende ambt of de positie.

Volgens artikel 140 van de Grondwet worden politieke ambtsdragers, die in die betrekking misdrijven hebben gepleegd, door de Procureur-generaal vervolgd bij het Hof van Justitie. Verder staat in de wet dat politieke ambtsdragers door de Procureur- generaal bij het Hof van Justitie kunnen worden vervolgd slechts nadat deze door De Nationale Assemblee in staat van beschuldiging zijn gesteld overeenkomstig de wet.- Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen