donderdag 30 mei 2024
31 C
Paramaribo
15.9 C
Amsterdam
0
(0)

Capaciteitsversterking landbouw coöperaties aanstaande

lees ook ...

Nog 1 jaar tot de volgende verkiezingen

De regering van president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk in Suriname is inmiddels vier jaar aan de macht, met nog één jaar te gaan voor de volgende verkiezingen. Santokhi’s regering, ...

Het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) heeft in samenwerking met de International Labour Organization (ILO) een intensief programma opgezet voor de capaciteitsversterking van bijna 30 landbouwcoöperaties voor alle districten van Suriname. Het programma heeft als doel de organisatie, operationele en management capaciteit van agro cooperaties in het land te versterken.

Het trainingsprogramma, dat in juni 2023 van start ging, begon met een zelf beoordelingsonderzoek bij de cooperaties en de leden, middels een vragenlijst, om gebieden en onderwerpen te identificeren waar de coöperaties verbeteringen kunnen aanbrengen. Meer dan 40 agro-coöperaties namen landelijk deel aan het onderzoek. Om te voldoen aan de behoeften en realiteit van Suriname, werden de trainingsmethoden van ILO – MyCOOP en START COOP – aangepast.

De aftrap van de training vond vandaag plaats in Paramaribo en zal worden gevolgd door vergelijkbare sessies in Nickerie en Marowijne gedurende september 2023. Begeleidings-sessies zullen in oktober 2023 aan de deelnemende coöperaties worden gegeven om de voornoemde training aan te vullen.

Minister Parmanand Sewdien van LVV benadrukte in zijn toespraak het belang van coöperaties voor de productiviteit in rurale gebieden en de samenwerking tussen belanghebbenden. Hij benadrukte de noodzaak van verdere training, coaching en begeleiding om de samenwerking tussen producenten en verwerkers te verbeteren en de markttoegang voor hun producten te vergroten.

Een deel van de staf van de ministeries van Landbouw (LVV), Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en het ministerie van Arbeid doen mee aan de trainingen om de duurzaamheid van de interventie en de institutionele versterking in deze overheidsinstanties, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de agrarische sector in Suriname, te waarborgen.

Met dit initiatief consolideert de FAO/SAMAP de samenwerking tussen agrariers die deelnemen aan de Waardeketen Platformen van Fruit en Groenten Export, Cassave en Bosbijprodukten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCapaciteitsversterking landbouw coöperaties aanstaande