maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
5
(1)

Capaciteits & ambulances; corruptie probleem: Crisis Gezondheidzorg voorbeeld

lees ook ...

Een aantal van 1400 ambtenaren reageerden niet op stopzettin...

Stopzetting van het salaris van 1400 ambtenaren door het ministerie van Financiën en Planning heeft geen reactie gekregen. Zesduizend mensen kwamen hiervoor in aanmerking. Het loon van 1800 man, werd ...

Meneer Comvalius een man die ervaring en inzicht heeft en jarenlang heeft gefunctioneerd als directeur van het SZF heeft een goed plan om de gezondheidszorg in ons land op te krikken. Waarom worden deze deskundigen niet betrokken bij het oplossen van de crisis? En zo heb je heel wat deskundigheid in Suriname zelf.

Het diasporakader 

vele Surinamers in het buitenland staan te trappelen om hun werk in het buitenland op te zeggen om hier te komen werken. Maar ze willen zekerheid. Alleen als iemand er totaal niet meer voor voelt om in het buitenland verder te werken gaat die zijn zekerheid laten voor onzekerheid. En dat is bijna niemand.

Geld en hoge functies

Het is duidelijk dat het nepotisme, de regelarij, ook van de vorige beleidsmakers (en deze zetten er een schep bovenop) zijn of haar verstikkende tentakels om de ontwikkeling van dit land heeft gezet. Het komt tot uiting in de vele problemen en vraagstukken die opgelost moeten worden en er ontstaan steeds nieuwe. De oplossing komt zo traag…of helemaal niet. En onze democratie is vooral een verkiezingsdemocratie, het pinarende volk is het stemvee dat voornamelijk wordt  aangehoord en oplossingen beloofd voor de verkiezingen.

Covid geld corruptie

Persoonlijk ken ik niemand die Covid 19 steun heeft ontvangen  omdat ze hun baan verloren vanwege de pandemie die in 2020 en 2021 Suriname deels lamlegde. Maar de Covid. steun, uit het buitenland ontvangen, zou wel volledig aan Covidmaatregelen zijn besteed. Onlangs kregen we te lezen hoe een sponsor van de regerende politieke partij 2.500.000, is  twee en een half miljoen Amerikaaanse dollars rijker werd van 10 ambulances. De ambulances kosten minder dan 250.000 US dollar pers stuk, voorzien van beademingsapparatuur, defribilators voor hartstilstand en dergelijke. Rudisa (Dilip Sardjoe) verkocht 10 ambulances voor het dubbele van de prijs. Kijk wat corruptie met ons doet, al die 50.000 mensen die op Covidsteun hoopten. Lees goed. Een man kreeg door corruptie 2,5 miljoen dollar. Dat is 50 miljoen Surinaamse dollars, dat 50.000 gezinnen, met 1000 srd per maand had kunnen steunen zoals beloofd was aan alle plotseling door Covidwerklozen. Dan weet u waar een deel van uw geld naar toe is gegaan. Laat het duidelijk zijn, het Surinaamse volk is niet tegen de investering van ambulances maar wel tegen de overfacturering van de uitgaven. Want dat is lala corruptie. En als men het tegendeel wil beweren laat men met bewijzen komen dat het niet zo is. Het is ons geld. Geld van de bevolking en wij mogen vragen stellen.

Vampieren

De niet structurele en ad hoc oplossingen voor de  meest acute problemen zijn overbodig duur, want doordrenkt van corruptie. Kijk naar het hier boven genoemde geval van Covid steun, alle staatsinkomsten worden veelal door vampieren opgezogen en het volk pinaart met bloedige armoede. Natuurlijk wanneer de president zich omringt met de grote kapitalisten die graag bij de oplossing van elk probleem nagaan of er een nyan (corrupt geld) gemaakt kan worden om zo hun verkiezingsinvestering terug te kunnen verdienen. Anderen geven weer graag een tyuku (lees tjoekoe=smeergeld) om grote dure opdrachten van de Staat te krijgen. Het blijft maar doorgaan in dit land. Deze zelfde kapitalisten waren ook in de vorige regering en zijn nu overgestapt. Ze kijken eerst naar hun eigen voordeel . Wanneer houdt het op?

 

fotocredits: avondblad de West

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnCapaciteits & ambulances; corruptie probleem: Crisis Gezondheidzorg voorbeeld