De vakcentrale C-47 wil dat er resoluut wordt opgetreden tegen corruptie in Suriname. In een brief aan president Chandrikapersad Santokhi schrijft de vakorganisatie dat corruptie een structureel karakter lijkt te hebben aangenomen in ons geliefd land, en blijkt in principe niet aan een specifieke regering verbonden te zijn. “Ons land lijkt hierdoor te zijn verworden tot een “stelende samenleving”, iets waar een klein deel voor verantwoordelijk is, maar de gehele samenleving de naam draagt en ook nog de tol daarvoor moet betalen.”
De vakcentrale wijst erop dat het een na het andere corruptieschandaal zich aandient, terwijl nog tal van corruptieschandalen in onderzoek zijn waaronder het HPSG waterstofproject, Carifesta en Naschoolse opvang. “Alsof dat niet voldoende is, is er een aantal gevallen die nog niet in behandeling zijn bij het Openbaar Ministerie, maar waarvan onderzoek dringend vereist is, zoals bijvoorbeeld de perikelen rond het Sabaku-project.”
Deze en andere gebeurtenissen in onze samenleving waarbij hoge regeringsfunctionarissen en parlementariërs betrokken zijn, leiden tot een enorme terugval van ethische normen en waarden. C-47 maakt zich grote zorgen over deze situatie. De vakcentrale schrijft verder dat haar het gevoel bekruipt dat nieuwe corruptiegevallen helemaal niet of niet hard worden aangepakt. Daarom eist de vakorganisatie van de regering dat dit gevoel wordt weggemaakt door het nemen van concrete maatregelen.
“De huidige z.g. financiën/Centrale bank case steekt de vakcentrale des te meer, omdat bij C-47 een groot aantal werknemers uit bedrijven en instellingen is aangesloten die directe financiële ondersteuning van de overheid nodig hebben, maar dit moeten ontberen.” De vakcentrale wijst ook op de precaire financiële situatie van grote delen van de bevolking. “Het kan dus nimmer worden getolereerd dat onverlaten gewoon ‘de staatskas binnenwandelen’ en er vandoor gaan met ruim SRD 40 miljoen,” staat verder in de brief.
C-47 eist dat niet alleen deze zaak niet alleen grondig, maar direct wordt onderzocht en betrokkenen allen gestraft worden. Bovendien moeten alle gestolen gelden terugvloeien naar de staatskas. “Uw regering is dat verplicht tegenover de gehele samenleving, maar niet in het minst als bijdrage aan het herstel van ons exponentieel verlaagde waarden en normen stelsel waar in het bijzonder onze jongeren zich aan moeten optrekken,” schrijft C-47 aan president Santokhi. Het C-47-bestuur rekent op een spoedige reactie van het staatshoofd.