De Nationale Assemblee (DNA) heeft voor de derde keer binnen een jaar wijzigingen aangebracht in de Wet op de Belasting voor de Toegevoegde Waarde (BTW), sinds deze in werking is getreden. Belangrijke veranderingen omvatten de invoering van BTW op elektriciteitstarieven, terwijl het BTW-tarief voor brandstof wordt verhoogd van 5% naar 10%.
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning gaf aan dat deze wetswijzigingen noodzakelijk zijn om de economie verder te stabiliseren en dat ze ook een vereiste zijn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47, uitte bezorgdheid over de impact van deze wijzigingen tijdens een persconferentie en zei: “Werknemers zullen niet in staat zijn om dit te betalen. Het is te zwaar voor ons, de arbeidersklasse.”
Hij voegde eraan toe: “Ik denk dat ook het bedrijfsleven problemen zal ondervinden. We hebben gesproken met de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). De gevolgen voor de productiesector zullen aanzienlijk zijn, met name voor de rijstsector. Ik denk dat de samenleving zich nog niet volledig bewust is van de impact van de nieuwe wet.”
Tijdens dezelfde persconferentie gaf C-47-bestuurslid Dayanand Dwarka een overzicht van de totstandkoming van de verschillende BTW-wetten en benadrukte: “Deze wet wordt niet ondersteund door de vakbeweging, zoals de minister van Financiën beweerde in het parlement. Ik weet niet welke vakbeweging hij bedoelt, maar C-47 staat hier volledig niet achter. We zijn hierover niet geconsulteerd door de regering.”
Berenstein verklaarde dat C-47 op twee fronten zal blijven werken om deze kwestie aan te pakken: “De wet is aangenomen, dus we kunnen niet terug. We zullen eerst met de vakbeweging en later met andere maatschappelijke groeperingen praten om onze mensen bewust te maken van de gevolgen van de nieuwe BTW-wet. We zullen ook met het bedrijfsleven in gesprek gaan. Op vrijdag is er al een bijeenkomst met andere vakbonden, waarbij presentaties worden gegeven over de impact. Deze presentaties zullen dienen als basis om de leden van de vakbonden verder te informeren.”
Daarnaast zal de vakbeweging de regering benaderen om aan te geven dat de arbeidersklasse deze maatregelen niet kan dragen. Berenstein concludeerde: “We zullen de regering vragen of ze de implementatie van de wet kan uitstellen en opnieuw kan kijken naar bepaalde zaken om een betere oplossing te vinden. Zoals het nu is, leven we op een tijdbom, de gevolgen zijn te ingrijpend.”