Minister van Onderwijs, Marie Levens van Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is op donderdag 18 november 2021 in gesprek geweest met de besturen van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). Alhoewel het de bedoeling van de vakbonden was om met de minister en haar staf te praten over het wensenpakket, werden ook de onderwijsvernieuwingen besproken.
BvL/ALS-voorzitter Reshma Mangre gaf aan dat er nog wat vragen leven onder leerkrachten en in de gemeenschap over de onderwijsvernieuwingen. Er zou door onderwijsgevenden onder andere zijn opgemerkt dat zij moeite hebben met de voortgangsrapporten, omdat er teveel moet worden ingevuld.
Naar zeggen van de minister is het drop-out percentage in Suriname veel te hoog. De leerlingen moeten minimaal tot het tiende leerjaar (voorheen tweede klas mulo/lbo) in school gehouden moeten worden. Dan pas kan er een keus gemaakt worden voor een vak. Ten aanzien van de voortgangsrapporten zei de bewindsvrouw dat er nog steeds leerkrachten worden getraind om dit systeem onder de knie te krijgen.
De bondsvoorzitter heeft verder aandacht gevraagd voor het wegwerken van de scheve verhoudingen binnen de herwaardering. Een onderdirecteur op een voj-school kan niet meer verdienen dan een directeur op hetzelfde niveau, illustreerde mevrouw Mangre.
De vakbondsvoorzitter heeft verder aangegeven, dat de leerkrachten het bijzonder moeilijk hebben. Desondanks zijn de bonden voorstander van dialoog. Mevrouw Mangre hoopt dat er spoedig een oplossing komt voor de zaken die in het wensenpakket zijn opgenomen.
Hoewel de bewindsvrouw voorstander is van het opkrikken van de salarissen voor leerkrachten, zal het wensenpakket binnen de cluster van ministers die hiermee belast is verder worden besproken. Bij een salarisaanpassing zullen toelagen komen te vervallen.
Minister Levens stelde voor eens per kwartaal te vergaderen. Tijdens de bespreking met de onderwijsvakbonden werd de bewindsvrouw ondersteund door de directie van het departement.