dinsdag 26 september 2023
27.8 C
Paramaribo
20.3 C
Amsterdam
5
(2)

Buurtmanagement in Suriname nieuw leven ingeblazen

lees ook ...

Santokhi en VN-secretaris-generaal Guterres zetten zich in v...

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, blikt positief terug op zijn bezoek aan Suriname. Tijdens een ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi op donderdag 21 septem...

Het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) heeft woensdag de officiële herlancering gedaan van het Buurtmanagement project. De heropstart van dit project heeft plaatsgevonden in bijzijn van Juspol-minister Kenneth Amoksi. Het project buurtmanagement bestond er sinds 2005, maar is door de jaren heen doodgebloed. Aangezien de regering de behoefte binnen de gemeenschap had opgemerkt, is het plan opgevat om het project opnieuw op te starten.

Buurtmanagement of community policing is onderdeel van preventieve buurtveiligheid. Volgens minister Amoksi is dit project onderdeel van het herstelplan dat gefinancierd wordt door de Caribbean Development Bank (CBD). “Buurtmanagement wordt gedaan met de gemeenschap, daarom hebben wij ervoor gekozen de lancering te doen in een buurthuis, in het bijzijn van de buurtbewoners”, aldus de bewindsman.

Het gaat volgens hem om het oud concept van 2005 dat nieuw leven in geblazen is. “Veiligheid is niet alleen zaak van het ministerie van Justitie en Politie, maar van de samenleving,” aldus minister Amoksi.

Verschillende buurten zijn voorzien van een buurtmanager. Bij de herlancering zijn de buurtmanagers van Sunnypoint, Flora, Lelydorp, Kwatta, Livorno, Latour, Nieuwe Haven, Centrum Paramaribo, Nieuwe Grond, Meerzorg, Moengo, Albina, Sophia’s Lust en Uitvlugt gepresenteerd. Een buurtmanager is een politieagent met dezelfde bevoegdheden, die zich meer richt op het sociale contact met de gemeenschap. Hij zorgt voor criminaliteitspreventie en zet zich in voor de veiligheid binnen zijn werkgebied.

Samen met de gemeenschap wordt nagegaan wat de problemen en de oorzaken zijn, zodat er samen aan oplossingen gewerkt kan worden. Indien nodig worden de nodige instanties ingeschakeld. Henry Kia, landelijke coördinator Buurtmanagement, zegt dat een normale politieagent zich meer bezighoudt met het onderzoeken van strafzaken. Een buurtmanager daarentegen richt zich voornamelijk op preventie, zegt Kia.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBuurtmanagement in Suriname nieuw leven ingeblazen