Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Bustarieven in Suriname moeten verder aangepast worden

Geplaatst

op

Bussen In Suriname

De bustarieven in Suriname zijn nauwelijks aangepast en een bijstelling van het huidige tarief is noodzakelijk. Vanaf maandag rijden de particuliere lijnbussen weer, nadat zij zes maanden vanwege COVID-19 de bussen in de garages moesten houden. Het stadstarief is van SRD 1.85 verhoogd naar SRD 5. Ingaande gisteren zijn de brandstofprijzen met meer dan SRD 3 gestegen, waardoor de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), onder leiding van John Mahadewsing, nu al uitkijkt naar de volgende tariefaanpassing.

Er is een gesprek aangevraagd met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Albert Jubithana.  Volgens de PLO-voorman zijn de huidige tarieven niet marktconform, want er is geen sprake meer van subsidie.

Dinsdag is de unificatiekoers ingevoerd. Op dezelfde dag zijn de prijzen aan de pomp verhoogd; een liter benzine kost gemiddeld SRD 11. Mahadewsing vindt het jammer dat er weer een aanpassing nodig is van de bustarieven en het volk er de dupe van wordt, maar er is geen andere keus, beweert hij. De regering maakt beleid. Over de hoogte van de nieuwe tarieven kan de PLO-voorzitter nog niets zeggen, omdat er eerst met TCT moet worden gesproken.

Culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Harold
woensdag 23 september 2020 21:31

De zogenaamde government take is te hoog. Had allang terug gedraaid moeten worden. Regering compenseer de verhoogde bus tarieven met het teveel betaalde aan government take.Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen