dinsdag 28 november 2023
27.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Business council Guyana- Suriname bezoekt President Santokhi

lees ook ...

Caricom biedt steun aan Suriname na goudmijnramp

De Caribische Gemeenschap (Caricom) heeft haar bereidheid uitgesproken om volledige steun te verlenen aan Suriname in de nasleep van de ramp die zich op maandag heeft voorgedaan op de goudconcessie va...

President Chandrikapersad Santokhi ontving op 16 maart jongstleden, de Guyana-Suriname Private Sector Business Council op zijn kabinet. Het betrof een kennismakingsbezoek. De organisatie is ontstaan uit een Memorandum of Understanding (MoU) getekend tussen de Private Sector Commission Guyana Ltd. en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). 

De Guyana-Suriname Private Sector Business Council is een partnerschap van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Private Sector Commission Guyana Ltd. VSB-voorzitter Bryan Renten is voor de komende 6 maanden de voorzitter van deze organisatie waarna deze taak overgaat naar Paul Cheong van de Private Sector Commission Guyana Ltd.

De Business Council is een initiatief uit de private sector van beide landen voortgevloeid uit afspraken tussen de Guyanese en Surinaamse president. Deze organisatie heeft als doel de bilaterale relatie tussen Guyana en Suriname te versterken, met de private sector als motor van groei en ontwikkeling.

President Santokhi toonde zich ingenomen met het initiatief en verwees naar de afspraken gemaakt in Belize met Suriname en Guyana als voedingsschuur voor de Caricom. “Ondernemers hebben een neus voor business kansen, maar het helpt wel als de overheid faciliteert”, zegt Renten. Een van de belangrijke zaken waarin de overheid een rol kan vervullen is de verbetering van de veerverbinding zodat het mens-en goederenvervoer tussen de twee landen vlotter verloopt.

Paul Cheong gaf aan dat gezien Suriname en Guyana gelijksoortige handels-uitdagingen hebben, een samenwerking tussen beide landen wederzijdse voordelen biedt. Cheong benadrukte dat de landen niet per se hetzelfde hoeven te produceren maar zaken die elkaar aanvullen. “Dit is een win-win situatie; op het gebied van milieu, olie en gas en toerisme heeft zowel de publieke sector als de private sector een rol te vervullen”. De markt is groot genoeg voor beide landen.

Er wordt vanuit de Business Council gestreefd inhoud te geven aan de marketing-economieën van beide landen en restricties op zakendoen zoveel mogelijk te verwijderen. “Wat voorkomen moet worden is dat de overheden barrières opwerpen om de eigen markt te beschermen. Dat is nadelig voor de consument die dan meer moet betalen”, aldus Renten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBusiness council Guyana- Suriname bezoekt President Santokhi