Dinsdagmiddag hebben bushouders en buschauffeurs van verschillende lijnbusroutes hun werk een uur lang neergelegd in een prikactie. De actie kwam voort uit onvrede over het uitblijven van de tariefcompensatie die zij al vijf maanden niet hebben ontvangen. Volgens de bushouders hebben zij hun geduld verloren na herhaaldelijke verzoeken aan de overheid, zonder enig resultaat.
“Wij schieten de overheid voor door door te blijven rijden, maar we ontvangen ons geld niet op tijd terug,” zeggen enkele bushouders. Ze benadrukken dat de overheid geen rente betaalt over de bedragen die zij te laat ontvangen, wat nog verergerd wordt door de koersschommelingen die de waarde van hun compensatie aantasten.
“We eisen dat de regering binnen drie maanden de achterstanden inhaalt. Wij willen geen wegen blokkeren of de samenleving tot last zijn, maar wij moeten niet de verliezers worden in dit systeem.” Voor verdere stappen verwezen de actievoerders naar John Mahadewsing, voorzitter van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO).
Mahadewsing toonde begrip voor de prikactie en zei dat hij al had verwacht dat de bushouders hun geduld zouden verliezen. “Eigenlijk had men het hele systeem moeten lamleggen. De mannen wachten al maanden op hun geld. Elke maand betaalt het ministerie van Financiën & Planning wel de subsidie, maar de oplopende achterstand wordt steeds genegeerd.”
Volgens Mahadewsing is er ook weinig samenwerking met het ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme (TCT), waarvan de minister volgens hem onbereikbaar is. “We sturen brieven, maar krijgen geen reactie. Als we bellen, horen we dat de minister telkens in het buitenland is. Wanneer werkt hij dan wel?”
Mahadewsing uitte zijn frustratie over het feit dat een eerder uitgewerkt voorstel met het TCT-team nog steeds wacht op goedkeuring door de minister. “Sinds januari, toen hij kennis kwam maken, hebben we hem niet meer gezien.”
Mahadewsing benadrukte dat de bushouders geen marktconforme tarieven kunnen hanteren, omdat deze onbetaalbaar zouden worden voor passagiers. “Daarom stelde de overheid een compensatie van SRD 10 per liter diesel in, maar die wordt al maanden niet uitbetaald,” aldus de voorzitter.
Hij voegde eraan toe dat andere vakbonden die harder actie voeren, wél door de overheid worden ontvangen. “Wij kunnen dat ook doen als het moet,” waarschuwde Mahadewsing.