vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
0
(0)

Burgers moeten bezuinigen op brandstofverbruik

lees ook ...

Sportdag voor kinderen uit het speciaal onderwijs

Het Bureau Speciaal Onderwijs (BSO) van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft op de Internationale Dag van Mensen met een Beperking op 03 december jongstleden, een sportevenement g...

Staatsadviseur Paul Somohardjo doet een beroep op de gemeenschap om te bezuinigen op hun benzineverbruik. Hij zegt dit naar aanleiding van de per 3 juli gestegen brandstofprijzen. Voor een liter diesel wordt SRD 15 betaald en hetzelfde bedrag voor ongelode benzine. Ongelode brandstof me additieven kost nu per liter SRD 19,15.

Volgens Somohardjo komt de wereldmarktprijs momenteel Suriname niet goed uit, want de olieprijzen blijven toenemen. In de afgelopen jaren werd olie in het land altijd gesubsidieerd. Gelet op de economische situatie is de subsidie te zwaar voor de huidige regering.

Ondanks de regering het moeilijk heeft is er volgens de staatsadviseur toch een subsidiekorting van SRD 3,50 per liter brandstof vrijgegeven. Hoewel burgers hun boodschappen moeten doen of zaken moeten regelen, vraagt Somohardjo van de gemeenschap om niet onnodig de straat op te gaan.

Bij de behandeling van de begroting en het Herstelplan in het parlement had minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning al aangegeven, dat de regering niet in staat is om brandstof te blijven subsidiëren. Volgens Somohardjo is de wisselkoers ook een bepalende factor bij het vaststellen van de benzineprijzen. Daarom pleit Somohardjo voor een stabiele wisselkoers. “Hoe stabieler de koers, hoe eerder de economie zich zal herstellen,” zegt hij.

In Frans-Guyana zijn de olieprijzen hoger dan in Suriname. En daar worden euro’s neergeteld per liter. Hij geeft ook aan dat de devaluatie een oorzaak is van de huidige situatie en dat er geprobeerd wordt om de koers te stabiliseren.

Voortaan worden de pompprijzen voor een maand bepaald. De prijzen de pompstations zijn nu identiek.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBurgers moeten bezuinigen op brandstofverbruik