Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Burgers gedecoreerd in verband met 100-jarig bestaan Surinaamse Voetbalbond

Geplaatst

op

President Santokhi Huldigt Personen

President Chan Santokhi heeft 52 burgers gedecoreerd in verband met het 100-jarig bestaan van de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Naast voorzitters van de lidbonden zijn prominenten binnen de voetbalsport ook gehuldigd. Voor de Surinaamse voetbalsport is dit heuglijk feit een geweldige mijlpaal, zei de regeringsleider. In 100 jaar zijn er organisaties ontstaan en verdwenen, maar de SVB bestaat er nog. En dit is iets om trots op te zijn, zegt Santokhi.

Alleen maar ode namens het staatshoofd aan de oprichters, besturen en leden van de organisatie, die het mogelijk hebben gemaakt dat de SVB een belangrijke rol vervult in de maatschappij. Door de COVID-19-pandemie is het niet mogelijk om uitbundig feest te vieren. De bedoeling was dat het Franklin Essed Stadion op feestelijke wijze in gebruik zou worden genomen en een interlandwedstrijd zou worden gespeeld.

Het staatshoofd memoreerde de topprestatie van de nationale selectie door het vorig jaar zich te plaatsen voor deelname aan de Concacaf Gold Cup. Ook binnen de Nations League schopte Suriname’s aanvaller Gleofilo Vlijter het om zich de kronen tot topscorer. De COVID-19-pandemie heeft ook het voetbal in ons land getroffen, terwijl de nationale selectie internationale verplichtingen binnen de Concacaf en FIFA heeft.

Met het ministerie van Volksgezondheid is er een special COVID-19-protocol ontwikkeld, zodat de selectie zich kan voorbereiden voor deelname aan die wedstrijden. Volgens president Santokhi is het noodzakelijk dat de trainingen zo spoedig moeilijk worden opgepakt en gefaseerd zullen worden opgebouwd. Binnen de regering staan sport en topsport hoog op de politieke agenda, stelde de president.

De regering zal een ontwerpwet indienen, waarbij buitenlandse topsporters van Surinaamse afkomst, die voor Suriname willen uitkomen van rechtswege de Surinaamse nationaliteit verkrijgen. Deze wet wordt nog deze maand ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA). De regering erkent dat Suriname veel voordelen aan kan hebben, vandaar dat deze wet aan het parlement wordt aangeboden.

President Santokhi vond het een voorrecht om enkele leden, die voorgedragen zijn door de SVB, te mogen huldigen. SVB-voorzitter John Krishnadath is de regering dankbaar voor de erkenning aan de 52 personen. Ook is hij blij dat de regering de garantstelling heeft gegeven voor de nieuwbouw van het André Kamperveen Stadion. Dit demonstreert dat de regering alle geloof heeft in de SVB, zei de voetbalbaas.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen