donderdag 1 juni 2023
27.8 C
Paramaribo
14.2 C
Amsterdam
0
(0)

Parlement vergadert over verlenging Burgerlijke Uitzonderingstoestand

lees ook ...

Plannen voor Cultuur Boulevard langs de Waterkant om toerism...

Het gedeelte langs de Waterkant, vanaf de Waag tot aan het gemaal van de Jodenbreestraat, wordt aangepakt. De bedoeling is om een kunst en cultuur boulevard van te maken met een eventcentrum, theater,...

De regering heeft plannen om de Burgerlijke Uitzonderingstoestand met nog een jaar te verlengen. De geldigheid van de huidige toestand die bij wet is geregeld, vervalt op 8 augustus. Verlenging van de uitzonderingstoestand is volgens de regering nodig, omdat de Covid-19-pandemie een aanhoudende dreiging vormt voor de volksgezondheid van Suriname.

Deze reden is volgens de regering afgeleid uit de epidemiologische rapportages, maar ook de voortdurende binnenlandse transmissie van het virus. Dit rechtvaardigt dan ook dat de Burgerlijke Uitzonderingstoestand wordt gehandhaafd met een periode van 12 maanden.

De verlenging zal volgens de ingediende wijziging van de bestaande wet, de regering in staat stellen om noodzakelijke maatregelen te kunnen blijven treffen om de pandemie te beteugelen. Het gewijzigde wetsvoorstel wordt donderdag behandeld door De Nationale Assemblee.

NPS-fractielid Patricia Etnel zegt achter de verlenging van de Burgerlijke Uitzonderingstoestand te staan. Echter zal er bij de behandeling in het parlement onder andere door haar worden gevraagd om de situatie waarin de burgers verkeren draaglijker te maken.

Volgens haar moet de verlenging meer preventief worden gebruikt. Etnel wijst erop dat het nu geen discussiepunt is dat Covid-19 blijvend is, maar dat wil niet zeggen dat we steeds in een uitzonderlijke toestand moeten verkeren. Hoe vaak zal er worden verlengd, vraagt zij zich af.

De regering zal ervoor moeten zorgen dat beperkingen die rechtsgeldig zijn volgens die wet draaglijker zijn. De economie kan ook niet altijd op slot worden gehouden, vindt ze.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameParlement vergadert over verlenging Burgerlijke Uitzonderingstoestand