Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Burgercollectief gaat de strijd aan met president Bouterse

Geplaatst

op

Gister heeft het burgercollectief ,dat sinds kort is opgericht als protest tegen de regering, hun eerste bijeenkomst gehad. Op een veld vlakbij Wijdenboschbrug is er een protestbijeenkomst gehouden. Tijdens deze bijeenkomst kon elke aanwezige zijn ongenoegen uiten.

Sham Binda, één van de oprichters van het collectief vind dat Bouterse zijn tijd heeft gehad als president van Suriname. Op maandag 3 oktober zal het volk aan de regering laten zien dat ze het huidige beleid zat zijn. Er is opgeroepen om massaal de straat op te gaan.
De aanhangers van het burgercollectief hechten nauwelijks nog waarden aan woorden van Bouterse tijdens zijn jaarlijkse rede, waarbij hij de koers van het land voor het jaar 2017 presenteerde. Volgens Binda probeert de president enkel nog tijd te rekken met zijn aangekondigde plannen. Als voorbeeld noemt hij de overeenkomst met leerkrachten voor salarisverhoging. Hij kon die afspraak niet nakomen en nu belooft hij dat er in april 2017 salarisverhoging komt. Het enige wat Bouterse wil is aan de macht blijven, aldus Binda.

Tijdens de protestbijeenkomst, die overigens niet heel druk werd bezocht, werd activist Radjen Kisoensingh als een held verwelkomt. Een aantal uur eerder was hij nog door de politie opgepakt voor ordeverstoring. Terwijl president Desi Bouterse zich vrijdagmorgen begaf naar De Nationale Assemblee, heeft Kisoensingh in zijn eentje geprotesteerd. “Bouta go home. Dit is je laatste jaarrede,” riep hij het staatshoofd toe. Kisoensingh legt tijdens de bijeenkomst op het podium uit dat zijn actie bedoeld was om een momentum te creëren voor maandag als het volk de straat op gaat. Verder is hij van mening dat Bouterse te oud is om nog over het land te regeren, hij moet weg.

Volgens de leider van een andere actiegroep “we zijn moe”, Curtis Hofwijks, hebben de burgers recht om op te komen voor wat zij zelf willen hoe Suriname de toekomst tegemoet moet gaan. Het is volgens hem zijn taak om het volk wakker te schudden en de macht terug te brengen bij de burgers.

Volgens het burgercollectief zal Bouterse niet snel toegeven en zal de strijd een harde worden. Toch zijn ze ervan overtuigd dat samenwerking tussen maatschappelijke groepen en instanties er voor kunnen zorgen dat ze hun zin krijgen. “De revolutie begint bij ons” aldus Bryan Boerleider, initiatiefnemer van het burgercollectief.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Ricardo Martodrono

    zaterdag 1 oktober 2016 at 17:50

    ty

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen