Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Burgercollectief gaat de strijd aan met president Bouterse

Geplaatst

op

Gister heeft het burgercollectief ,dat sinds kort is opgericht als protest tegen de regering, hun eerste bijeenkomst gehad. Op een veld vlakbij Wijdenboschbrug is er een protestbijeenkomst gehouden. Tijdens deze bijeenkomst kon elke aanwezige zijn ongenoegen uiten.

Sham Binda, één van de oprichters van het collectief vind dat Bouterse zijn tijd heeft gehad als president van Suriname. Op maandag 3 oktober zal het volk aan de regering laten zien dat ze het huidige beleid zat zijn. Er is opgeroepen om massaal de straat op te gaan.
De aanhangers van het burgercollectief hechten nauwelijks nog waarden aan woorden van Bouterse tijdens zijn jaarlijkse rede, waarbij hij de koers van het land voor het jaar 2017 presenteerde. Volgens Binda probeert de president enkel nog tijd te rekken met zijn aangekondigde plannen. Als voorbeeld noemt hij de overeenkomst met leerkrachten voor salarisverhoging. Hij kon die afspraak niet nakomen en nu belooft hij dat er in april 2017 salarisverhoging komt. Het enige wat Bouterse wil is aan de macht blijven, aldus Binda.

Tijdens de protestbijeenkomst, die overigens niet heel druk werd bezocht, werd activist Radjen Kisoensingh als een held verwelkomt. Een aantal uur eerder was hij nog door de politie opgepakt voor ordeverstoring. Terwijl president Desi Bouterse zich vrijdagmorgen begaf naar De Nationale Assemblee, heeft Kisoensingh in zijn eentje geprotesteerd. “Bouta go home. Dit is je laatste jaarrede,” riep hij het staatshoofd toe. Kisoensingh legt tijdens de bijeenkomst op het podium uit dat zijn actie bedoeld was om een momentum te creëren voor maandag als het volk de straat op gaat. Verder is hij van mening dat Bouterse te oud is om nog over het land te regeren, hij moet weg.

Volgens de leider van een andere actiegroep “we zijn moe”, Curtis Hofwijks, hebben de burgers recht om op te komen voor wat zij zelf willen hoe Suriname de toekomst tegemoet moet gaan. Het is volgens hem zijn taak om het volk wakker te schudden en de macht terug te brengen bij de burgers.

Volgens het burgercollectief zal Bouterse niet snel toegeven en zal de strijd een harde worden. Toch zijn ze ervan overtuigd dat samenwerking tussen maatschappelijke groepen en instanties er voor kunnen zorgen dat ze hun zin krijgen. “De revolutie begint bij ons” aldus Bryan Boerleider, initiatiefnemer van het burgercollectief.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Ricardo Martodrono

    zaterdag 1 oktober 2016 at 17:50

    ty

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Suriname

39-jarige man ingesloten vanwege verkrachting 13-jarig meisje

Geplaatst

op

By

Een 39-jarige man is op maandag 11 februari na verkregen informatie, door het Arrestatie Team ( AT) op het terrein van het politie bureau Santodorp aangehouden en overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

De man wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting van een 13-jarig meisje onder bedreiging met een vuistvuurwapen in de maand januari van het afgelopen jaar. Het 13-jarig slachtoffer vertelde aan haar vader wat haar was overkomen waarna men aangifte deed op het politiebureau Jeugdzaken. Sedert de maand februari van het vorig jaar werd de man opgespoord door de politie zonder het gewenst resultaat.

De man ontkent het strafbaar feit te hebben gepleegd. Bij zijn aanhouding is geen wapen op hem aangetroffen. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man, hangende het onderzoek, in verzekering gesteld. De politie van de afdeling Jeugdzaken is belast met dit onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen