Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Burgercollectief gaat de strijd aan met president Bouterse

Geplaatst

op

door

Gister heeft het burgercollectief ,dat sinds kort is opgericht als protest tegen de regering, hun eerste bijeenkomst gehad. Op een veld vlakbij Wijdenboschbrug is er een protestbijeenkomst gehouden. Tijdens deze bijeenkomst kon elke aanwezige zijn ongenoegen uiten.

Sham Binda, één van de oprichters van het collectief vind dat Bouterse zijn tijd heeft gehad als president van Suriname. Op maandag 3 oktober zal het volk aan de regering laten zien dat ze het huidige beleid zat zijn. Er is opgeroepen om massaal de straat op te gaan.
De aanhangers van het burgercollectief hechten nauwelijks nog waarden aan woorden van Bouterse tijdens zijn jaarlijkse rede, waarbij hij de koers van het land voor het jaar 2017 presenteerde. Volgens Binda probeert de president enkel nog tijd te rekken met zijn aangekondigde plannen. Als voorbeeld noemt hij de overeenkomst met leerkrachten voor salarisverhoging. Hij kon die afspraak niet nakomen en nu belooft hij dat er in april 2017 salarisverhoging komt. Het enige wat Bouterse wil is aan de macht blijven, aldus Binda.

Tijdens de protestbijeenkomst, die overigens niet heel druk werd bezocht, werd activist Radjen Kisoensingh als een held verwelkomt. Een aantal uur eerder was hij nog door de politie opgepakt voor ordeverstoring. Terwijl president Desi Bouterse zich vrijdagmorgen begaf naar De Nationale Assemblee, heeft Kisoensingh in zijn eentje geprotesteerd. “Bouta go home. Dit is je laatste jaarrede,” riep hij het staatshoofd toe. Kisoensingh legt tijdens de bijeenkomst op het podium uit dat zijn actie bedoeld was om een momentum te creëren voor maandag als het volk de straat op gaat. Verder is hij van mening dat Bouterse te oud is om nog over het land te regeren, hij moet weg.

Volgens de leider van een andere actiegroep “we zijn moe”, Curtis Hofwijks, hebben de burgers recht om op te komen voor wat zij zelf willen hoe Suriname de toekomst tegemoet moet gaan. Het is volgens hem zijn taak om het volk wakker te schudden en de macht terug te brengen bij de burgers.

Volgens het burgercollectief zal Bouterse niet snel toegeven en zal de strijd een harde worden. Toch zijn ze ervan overtuigd dat samenwerking tussen maatschappelijke groepen en instanties er voor kunnen zorgen dat ze hun zin krijgen. “De revolutie begint bij ons” aldus Bryan Boerleider, initiatiefnemer van het burgercollectief.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Ricardo Martodrono

tyAdvertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X