Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Burgercollectief gaat de strijd aan met president Bouterse

Geplaatst

op

Gister heeft het burgercollectief ,dat sinds kort is opgericht als protest tegen de regering, hun eerste bijeenkomst gehad. Op een veld vlakbij Wijdenboschbrug is er een protestbijeenkomst gehouden. Tijdens deze bijeenkomst kon elke aanwezige zijn ongenoegen uiten.

Sham Binda, één van de oprichters van het collectief vind dat Bouterse zijn tijd heeft gehad als president van Suriname. Op maandag 3 oktober zal het volk aan de regering laten zien dat ze het huidige beleid zat zijn. Er is opgeroepen om massaal de straat op te gaan.
De aanhangers van het burgercollectief hechten nauwelijks nog waarden aan woorden van Bouterse tijdens zijn jaarlijkse rede, waarbij hij de koers van het land voor het jaar 2017 presenteerde. Volgens Binda probeert de president enkel nog tijd te rekken met zijn aangekondigde plannen. Als voorbeeld noemt hij de overeenkomst met leerkrachten voor salarisverhoging. Hij kon die afspraak niet nakomen en nu belooft hij dat er in april 2017 salarisverhoging komt. Het enige wat Bouterse wil is aan de macht blijven, aldus Binda.

Tijdens de protestbijeenkomst, die overigens niet heel druk werd bezocht, werd activist Radjen Kisoensingh als een held verwelkomt. Een aantal uur eerder was hij nog door de politie opgepakt voor ordeverstoring. Terwijl president Desi Bouterse zich vrijdagmorgen begaf naar De Nationale Assemblee, heeft Kisoensingh in zijn eentje geprotesteerd. “Bouta go home. Dit is je laatste jaarrede,” riep hij het staatshoofd toe. Kisoensingh legt tijdens de bijeenkomst op het podium uit dat zijn actie bedoeld was om een momentum te creëren voor maandag als het volk de straat op gaat. Verder is hij van mening dat Bouterse te oud is om nog over het land te regeren, hij moet weg.

Volgens de leider van een andere actiegroep “we zijn moe”, Curtis Hofwijks, hebben de burgers recht om op te komen voor wat zij zelf willen hoe Suriname de toekomst tegemoet moet gaan. Het is volgens hem zijn taak om het volk wakker te schudden en de macht terug te brengen bij de burgers.

Volgens het burgercollectief zal Bouterse niet snel toegeven en zal de strijd een harde worden. Toch zijn ze ervan overtuigd dat samenwerking tussen maatschappelijke groepen en instanties er voor kunnen zorgen dat ze hun zin krijgen. “De revolutie begint bij ons” aldus Bryan Boerleider, initiatiefnemer van het burgercollectief.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Ricardo Martodrono

tyAdvertentie

Suriname

Politie pakt 27 sexwerkers op

Geplaatst

op

By

De politie van regio Paramaribo heeft in de nacht van zaterdag 20- op zondag 21 april opgetreden tegen commerciele sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat)en de Waaldijkstraat. Deze vrouwen, 19 in totaal, zijn aangehouden en ter voorgeleiding en overgebracht het politie bureau Geyersvlijt.

Zondagmorgen zijn de vrouwen door de politie heen gezonden. Dat gebeurde na afstemming met het Openbaar Ministerie. Het betreft vrouwen met de Surinaamse-en andere nationaliteiten. Het onderzoek met betrekking tot de status van de vreemdelingen hier te lande wordt voortgezet.

Een week eerder had de politie van het politie ressort Centrum ook opgetreden tegen travestieten in de omgeving van de Rooseveldkade. Ook zij zorgden voor verstoring van de openbare orde en rust. Daarbij waren 8 aangehouden die na afstemming met het Openbaar Ministerie ook zijn heen gezonden door de politie Deze travestieten zijn allemaal Surinamers en oefenen ook het oudste beroep ter wereld uit.

Lees verder

Suriname

Video report: Oogstfeest Curacao

Geplaatst

op

By

In deze periode wordt er een wandelloop in de vorm van wandelmars gehouden in Curacao. Het gaat bij deze om een loop met verschillende groepen die de oogstfeest vieren. Volgens Deborah Lantveld uit Suriname die reeds 2 jaar in Curacao woont is deze loop al seen dank voor de kostbare gronden daar men flink heeft kunnen oogsten. Deborah die deel uitmaakt van de groep genaamd  Sembrado Di Speranza met als leidster Chisje de Wind geeft aan dat men in de maand januari gepland had. Het gaat onder andere om mais,  batata dushi( zoete ardapel), bonchi kunuku.

Lees verder

Meest gelezen