Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Burgercollectief gaat de strijd aan met president Bouterse

Geplaatst

op

Gister heeft het burgercollectief ,dat sinds kort is opgericht als protest tegen de regering, hun eerste bijeenkomst gehad. Op een veld vlakbij Wijdenboschbrug is er een protestbijeenkomst gehouden. Tijdens deze bijeenkomst kon elke aanwezige zijn ongenoegen uiten.

Sham Binda, één van de oprichters van het collectief vind dat Bouterse zijn tijd heeft gehad als president van Suriname. Op maandag 3 oktober zal het volk aan de regering laten zien dat ze het huidige beleid zat zijn. Er is opgeroepen om massaal de straat op te gaan.
De aanhangers van het burgercollectief hechten nauwelijks nog waarden aan woorden van Bouterse tijdens zijn jaarlijkse rede, waarbij hij de koers van het land voor het jaar 2017 presenteerde. Volgens Binda probeert de president enkel nog tijd te rekken met zijn aangekondigde plannen. Als voorbeeld noemt hij de overeenkomst met leerkrachten voor salarisverhoging. Hij kon die afspraak niet nakomen en nu belooft hij dat er in april 2017 salarisverhoging komt. Het enige wat Bouterse wil is aan de macht blijven, aldus Binda.

Tijdens de protestbijeenkomst, die overigens niet heel druk werd bezocht, werd activist Radjen Kisoensingh als een held verwelkomt. Een aantal uur eerder was hij nog door de politie opgepakt voor ordeverstoring. Terwijl president Desi Bouterse zich vrijdagmorgen begaf naar De Nationale Assemblee, heeft Kisoensingh in zijn eentje geprotesteerd. “Bouta go home. Dit is je laatste jaarrede,” riep hij het staatshoofd toe. Kisoensingh legt tijdens de bijeenkomst op het podium uit dat zijn actie bedoeld was om een momentum te creëren voor maandag als het volk de straat op gaat. Verder is hij van mening dat Bouterse te oud is om nog over het land te regeren, hij moet weg.

Volgens de leider van een andere actiegroep “we zijn moe”, Curtis Hofwijks, hebben de burgers recht om op te komen voor wat zij zelf willen hoe Suriname de toekomst tegemoet moet gaan. Het is volgens hem zijn taak om het volk wakker te schudden en de macht terug te brengen bij de burgers.

Volgens het burgercollectief zal Bouterse niet snel toegeven en zal de strijd een harde worden. Toch zijn ze ervan overtuigd dat samenwerking tussen maatschappelijke groepen en instanties er voor kunnen zorgen dat ze hun zin krijgen. “De revolutie begint bij ons” aldus Bryan Boerleider, initiatiefnemer van het burgercollectief.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Ricardo Martodrono

    zaterdag 1 oktober 2016 at 17:50

    ty

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Surinaams volkslied heeft Friese roots

Geplaatst

op

By

Het Surinaams volkslied heeft grotendeels Friese roots, dat meldt de leeuwarder courant vandaag.

De oorspronkelijke tekst die begint met ‘Suriname’s trotse stromen’ is in 1893 geschreven door de Friese predikant Cornelis Atses Hoekstra, op een melodie uit 1876 van de Friese onderwijzer J.C. de Puy.

De Surinaamse dichter Trefossa herschreef de tekst later. Zijn versie, waarin hij twee regels van Hoekstra liet staan, werd in 1959 het officiële volkslied van Suriname.

Dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga vestigt de aandacht op deze Fries-Surinaamse link naar aanleiding van de manifestatie ‘F)rede fan Fryslân, feest foar elkenien’, zaterdagmiddag in de Prinsentuin in Leeuwarden.

Hettinga spreekt daar. Hij wil onderstrepen ,,dat de bannen tusken Suriname en Fryslân in pear slaggen fierder geane as de A7’’.

Lees verder

Suriname

Motoragent in Suriname neergeschoten

Geplaatst

op

By

PARAMARIBO – Een agent van de Motor Surveillance Dienst (MSD) is vrijdagmorgen omstreeks 7 uur beschoten door een verdachte aan de M.L. Kingweg ter hoogte van de Dageraadweg.
De agent zag de man lopen en sommeerde hem te stoppen omdat hij voldeed aan het signalement van één van de verdachten die kort daarvoor met geweld diefstal hadden gepleegd in het ressort Houttuin.

De verdachte schoot op de agent die in beide benen werd geraakt en per ontboden ambulance naar het ziekebhuis is vervoerd. Een gemengde eenheid van de politie heeft na een klopjacht een verdachte aangehouden aan de Warakoeweg. De polite spoort de andere verdachten op.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |