Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Bureau First Lady in startblokken voor kerst met seniorenburgers

Geplaatst

op

door

Het Bureau van de First Lady Ingrid Bouterse-Waldring is in de startblokken voor de jaarlijkse kerstviering met seniorenburgers. In de tuin van het Presidentieel Paleis belooft het op donderdag 12 december wederom een succesvolle dag te worden. Georgette Garcia-Elias hoofd van het Bureau van de First Lady zegt tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat de voorbereidingen vlot verlopen. Het wordt de tiende editie van de kerstviering met de seniorenburgers en daarom is het in 2019 ook een lustrumviering. Garcia-Elias legt uit dat het meer dan normaal is dat de First Lady samen met deze groep Surinamers kerst viert. De seniorenburgers vormen deel van de groep, waarop de presidentsvrouwe zich in haar werk richt. Dit werk omvat onder meer activiteiten met kinderen, minderbedeelden, mensen met een beperking en senioren.

Op donderdag 12 december zal het programma zeer gevarieerd zijn met zang, dans, toneel en optreden van de militaire kapel. Verder zullen ook enkele lokale artiesten hun bijdrage leveren. Garcia-Elias spreekt van een grote uitdaging om jaarlijks deze dag te organiseren. Het gaat om een grote organisatie met een grote groep senioren. Voor dit jaar zijn er 1000-1100 seniorenburgers geregistreerd.

Hoewel de voorbereidingen niet in die periode van start gaan, blijkt dat geïnteresseerden zich reeds in de maanden juni, juli beginnen te registreren voor de kerstviering. Garcia-Elias schetst hiermee een beeld hoe storm het loopt. Volgens haar kan de organisatie echter niet een ieder accommoderen. Om te voorkomen dat sommige personen meerdere keren meedoen, wordt er gerouleerd. Zo wordt aan bejaardentehuzien, die in aanmerking komen voor registratiekaartjes, gevraagd om deze zodanig te rouleren dat een ieder aan de beurt komt.

Garcia-Elias benadrukt dat het Bureau van de First Lady geen budget heeft en afhankelijk is van donaties. Jaarlijks staan er verschillende bedrijven en individuen klaar om hun bijdrage te leveren. Verder is er ook ondersteuning van het leger,  vrijwilligers en het Rode Kruis, die allemaal ervoor zorgen dat de senioren een onvergetelijke dag wordt bezorgd.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Waarnemend governor Centrale Bank van Suriname ook met ontslag

Geplaatst

op

door

Na de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, zaterdag zijn ontslag heeft ingediend bij president Desi Bouterse, heeft nu ook de waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman haar ontslagbrief ingediend. Vernomen wordt dat zij ook handelingen zou hebben gepleegd die niet acceptabel zijn.  

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft samen met de Raad van Commissarissen het bestuur van de bond bij de CBvS ingelicht over de situatie. Ook de Surinaamse Bankiersvereniging heeft informatie gekregen over de stand van zaken. Het personeel van de bank wordt maandag geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen de moederbank. 

Het onderzoek naar misstanden bij de CBvS is nog steeds gaande.

Lees verder

Suriname

Iamgold, regering en Macamboa ondertekenen protocol

Geplaatst

op

door

Goudzoekers van Nieuw Koffiekamp, die verenigd zijn in Macamboa en Kamp Mining mogen met toestemming van Rosebel Gold Mines (RGM) en de overheid werken op een aangewezen stuk terrein. Er is een protocol hierover getekend tussen de regering, Iamgold en Macamboa. “Als we allemaal hadden opgegeven, dan zouden we niet hier zitten om een overeenkomst te tekenen, zegt Sergio Akiemboto, minister van Natuurlijke Hulpbronnen over de relatie tussen Iamgold en Macamboa. 

De minister vindt dat het waarschijnlijk een unicum is waarbij een multinational die bezig is met goudwinningsactiviteiten en de rechten heeft, het toch wel belangrijk vindt om een andere partij de ruimte te bieden om op haar terrein te mijnen. “De relatie, die een stevige basis heeft, moet worden omgezet middels duurzaamheid, wederzijds vertrouwen en respect om er het maximale voordeel uit te halen. We zijn niet meer op het niveau van de jaren waarbij er spanningen waren en we moeten niet meer terugvallen. Die momenten zijn er geweest om de relatie te verstevigen en iedereen de veerkracht te geven om ervoor te gaan”, zegt Akiemboto.

In het protocol zijn de afspraken vastgelegd. Ook zijn de voorwaarden zoals veiligheids- en milieuvoorschriften in de overeenkomst vastgelegd. Er moet ook een bijdrage geleverd moet worden aan gemeenschapsontwikkelingsprojecten.

Minister Akiemboto benadrukt dat president Desi Bouterse een zeer belangrijke rol heeft vervuld om alle partijen uit te nodigen om te praten en te komen tot een oplossing. Er zijn veel offers hiervoor gebracht en er is zelfs een leven te betreuren is. Akiemboto voert aan dat partijen zich moeten houden aan de afspraken die opgenomen zijn in het protocol.

Kapitein Hermanus Schalwijk van Nieuw Koffiekamp zei bij de ondertekening dat wie ook komt na 25 mei, de gemaakte afspraken overeind moeten blijven. De protocollen garanderen een zekere mate van werkgelegenheid voor de bewoners, stelt Schalwijk. Hij benadrukt ook dat de overeenkomsten het streven van goede nabuurschap, die het dorp wil hebben en behouden met Rosebel weergeven. 

Lees verder

Meest gelezen