dinsdag 7 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-0.6 C
Amsterdam
0
(0)

Bureau Eenheid werkt aan Duurzame Ontwikkeling en Armoedebestrijding

lees ook ...

Inheemsen moeten elkaar ondersteunen

“We zijn Inheemsen, wij moeten elkaar ondersteunen in de uitdagingen die op ons afkomen”. Dat zei granman Jimmy Toeroemang van de Tareno (Trio) aan het bestuur van de Organisatie van Samenwerkende Inh...

Soulamy Laurens, de directeur van Bureau Eenheid (voorheen Volkscontacten) is bezig met structurering van de organisatie. Zij kiest na orientatie ervoor  om armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling als speerpunten voor het bureau vast  te houden. “Mensen willen geen pakket, echt niet! Ze willen iets duurzaams hebben”, zegt zij.

De sociologe  heeft in de afgelopen jaren op verschillende plekken binnen de ambtenarij gefunctioneerd en heeft in de formatie van het bureau rekening gehouden met eerdere ervaringen die ze heeft opgedaan.

Taken worden bewust  klein  gehouden om niet te komen op het terrein van andere ministeries. “We doen niet wat ministeries doen, maar werken wel veel samen. We kijken juist op het niveau van buurtorganisaties en bij individuen wat de behoefte is en we spelen daarop in”  zegtLaurens.

De duurzame bijdragen zijn  vooral geleverd door het geven van trainingen in ondernemerschap en andere gevraagde onderwerpen. “We hebben mensen getraind van buurtorganisaties en de vertegenwoordigers van bewoners uit enkele achterstandswijken. En dat in samenwerking met het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. Daarbij zitten we niet in een klas. Als we willen weten hoe het zit met de teelt van tayerblad bijvoorbeeld, dan gaan we naar een veld waar er aan tayerbladteelt wordt gedaan. Vele mensen zijn niet meer bereid om in een klas te zitten,” legt de directeur uit.

Zo’n bureau zou eigenlijk overbodig moeten zijn, maar Suriname is volgens haar nog niet zover. Bestuurskundige August Boldewijn denkt dat de behoefte aan een bureau, dat dichtbij het volk staat altijd zal blijven. “Ik weet wel wat bureau Volkscontacten deed en ik stond in goed contact met Kenneth Slooten. Het bureau heeft aandacht voor de detailzaken en spoort tendensen op om dat aan het desbetreffende ministerie door te geven. Ik noem bijvoorbeeld dat we zien dat jonge meisjes in de buurten zich lenen voor seksueel getinte diensten. Zo een bureau signaleert het en geeft het door. Daarnaast vragen aan de president doorgeleiden. Het is werk dat er altijd zal zijn”, volgens Boldewijn. Laurens gaat in haar benadering net wat verder en denkt ook gelijk in oplossingen. “We proberen mensen weerbaar te maken;” voegt zij toe.

De huidige directeur vertelt dat ze eerst  het aantal van ongeveer tweehonderd personeelsleden overbodig vond. “Maar nu zie ik echt dat het nodig is. Er is veel vraag, mensen hebben soms one-on-one gesprekken en begeleiding nodig. We moeten ook niet vergeten dat het tijd en moeite kost om verschillende cases die hun weg vinden binnen de ambtenarij te blijven volgen. Van registratie van een vraag bijvoorbeeld tot uitvoering kost veel tijd, “volgens de sociologe. Het bureau heeft geen budget.

“We mogen bij voorbeeld twee keer per week tanken. Dan kiezen we een buurt waar ons gevraagd is te komen. We doen het zoveel mogelijk tussen zeven en drie. In de gevallen waar dat toch uitloopt heeft tot nu toe niemand gevraagd om geld voor voeding.” Voorlopig doet het bureau wegens de Covid-19 situatie minder.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBureau Eenheid werkt aan Duurzame Ontwikkeling en Armoedebestrijding