zaterdag 28 januari 2023
22.2 C
Paramaribo
2 C
Amsterdam
0
(0)

Bureau Eenheid ondersteunt Inheemsen bij diversificatie landbouw

lees ook ...

CBA ziet vooruitgang in jaar van het zwarte konijn

In verband met de viering van het Chinees nieuw jaar op 22 januari laatstleden, is er op het Kabinet van de President een culturele avond georganiseerd. Volgens een oud Chinees kalendersysteem is dit ...

De bewoners van Marijkedorp, verenigd in de Stichting Super Liga der Tucajana, kregen op 22 januari een rondleiding van het Bureau Eenheid op  landbouwgrond te Coppenamepunt. De bewoners van Marijkedorp konden tijdens dit veldbezoek de markoesateelt bezichtigen en kennis opdoen over het uitoefenen van andere  vormen van landbouw.

Soulamy Laurens, fungerend directeur van Bureau Eenheid, zegt dat het bij het orientatiebezoek erom ging om te weten hoe het ‘gaat, moet en kan’. De stichting benaderde het Bureau voor ondersteuning omdat zij een plan heeft om de landbouw in inheemse gebieden aan te pakken. Een van de acties binnen het plan is om te leren van andere groepen binnen de samenleving en om hierbij kennis van andere technieken op te doen. Het veldbezoek moet in dit licht worden bezien. Tijdens het bezoek aan Coppenamepunt is er een voorbeeld van het plan overhandigd aan directeur Laurens. Ze toonde zich ingenomen over het stukje voorwerk dat de Inheemsen in korte tijd hebben gedaan. Bureau Eenheid zal nagaan wat er is geformuleerd en waar nodig het plan  bijstellen. Directeur Laurens geeft te kennen dat er potentiële donoren zijn via wier richtlijnen er gewerkt zal worden.

Kapitein Grace Watamaleo van Marijkedorp geeft aan dat de inheemsen ook  interesse hebben voor het telen van andere landbouwgewassen naast de traditionele ananas en cassave. “We moeten out-of-the-box denken en andere gewassen proberen. Ik denk dat het zal aanslaan bij de mensen en het zal een uitdaging zijn”, zegt Watamaleo. De stichting verwacht optimale ondersteuning van de regering en de juiste begeleiding van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zodat de productie van de grond kan komen.

In eerste instantie zal er een hectare markoesa geplant worden. Het is een eerste stap bij het overstappen op andersoortige gewassen dan ze gewend waren. De inheemsen hebben zelf gekozen voor de markoesateelt en zullen daarin trainingen krijgen. Deze trainingen zullen door tussenkomst van LVV waarschijnlijk verzorgd worden  door de familie Durga (Danray’s Agrofarm) die op Coppenamepunt aan markoesateelt doet.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBureau Eenheid ondersteunt Inheemsen bij diversificatie landbouw