zondag 2 april 2023
22.8 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
4.5
(2)

Bundeling inheemsen noodzakelijk voor realisatie grondenrechten

lees ook ...

Surinaams leger ontvangt 7 viertonners van Nederland

Nederland heeft zeven 4-tonners gedoneerd aan Suriname voor de tweede editie van de militaire jungletrainingen die op 28 maart officieel van start zijn gegaan. De voertuigen zijn uitgerust met een vei...

Bundeling van de inheemsen is noodzakelijk, om de erkenning van de grondenrechten te realiseren. De erkenning van de collectieve grondenrechten stond centraal bij het kennismakingsbezoek van de nieuwe Trio-granman Jimmy Toeroemang aan de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). “Dit is een serieuze zaak en de regering moet dat in orde maken. Dat moet niet langer op zich laten wachten”, zei Toeroemang.

Hij wil samen met VIDS strijden voor de ‘gron leti’ oftewel grondenrechten. Tegen deze achtergrond ziet hij graag dat er een goede communicatie is onder de inheemsen, want dit zorgt voor een goede samenwerking om de gezamenlijke doelen te bereiken.

Moshesi Shanaupe, dorpshoofd van Pelelutepu tevens bestuurslid van VIDS, wees erop dat hij goed heeft samengewerkt met het onlangs overleden grootopperhoofd Ashongo Alalaparoe. Shanaupe zal de samenwerking voortzetten met de nieuwe granman. Hij benadrukte eveneens dat het hoog tijd is dat de collectieve rechten wettelijk erkend worden. “Theo Jubitana, voorzitter van VIDS, is heengegaan en nu is ook granman Alalaparoe overleden. We moeten daarom haast maken om de wet grondenrechten goedgekeurd te krijgen, waardoor wij dat kunnen meemaken”, zei Shanaupe.

Joan van der Bosch, dorpshoofd van Pikin Poika en ook bestuurslid van VIDS, heeft benadrukt dat de deur van VIDS altijd open staat voor het grootopperhoofd voor raad en daad. Zij wees Toeroemang erop dat Alalaparoe goed werk heeft verricht, omdat het bos in de woon- en leefomgeving van Kwamalasamutu onbeschadigd is gebleven in vergelijking met dat van andere gebieden waar er enorme kraters te zien zijn als gevolg van onder andere goudwinning.

De granman reageerde dat hij helemaal geen voorstander is van goudwinning in het Trio-gebied. “Na wan fisti sani gi a busi”, zei Toeroemang. Verder maakte de granman kennis met Cylene France, waarnemend directeur van Bureau VIDS, en andere medewerkers. Toeroemang is onder de indruk van het werk van VIDS als traditioneel gezagsorgaan inclusief haar bureau.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBundeling inheemsen noodzakelijk voor realisatie grondenrechten