woensdag 29 november 2023
26.1 C
Paramaribo
3.8 C
Amsterdam
0
(0)

Bundeling Haïtiaanse gemeenschap in Suriname

lees ook ...

NPS eert Henck Arron met kranslegging bij standbeeld in Para...

Zaterdagmiddag heeft de Nationale Partij Suriname (NPS) een eerbetoon gebracht aan Henck Arron, voormalig voorzitter van de NPS en een van de strijders voor de onafhankelijkheid van Suriname. Bij het ...

Haïtianen in Suriname bundelen na 5 decennia voor verdere ontwikkeling. Marjorie Simon is voorzitter van de Organisation d’Union Sociale des Haitiens à Suriname (OUSHS), de organisatie die de nieuwe richting van de gemeenschap wil helpen bepalen. Men vindt dat het tijd is voor verandering in de Haïtiaanse gemeenschap. Bij de herdenking van 46 jaar Haïtiaanse immigratie, werd deze organisatie gepresenteerd aan de samenleving.

Op 14 juli 1977 kwamen de eerste Haïtianen in Suriname aan, en werden te werk gesteld op de suikerrietplantages te Mariënburg, Commewijne. Nu is deze groep niet alleen in de landbouw te zien, maar in andere sectoren hebben zij ook bewezen actief te kunnen zijn. De OUSHS is een initiatief van geestelijke leiders en jongeren, die ondersteuning krijgt van het Haïtiaanse consulaat.

“Het is zeker goed om je te bundelen als groep om de onderlinge banden te verstevigen en om elkaar waarlijk te ondersteunen. Even goed is het als u zich gaat integreren met de overige bevolkingsgroepen. Alleen zo kunnen wij werken aan een sterkere eenheid in verscheidenheid,” aldus vicepresident Ronnie Brunswijk.

“We zijn er al bijna 50 jaar,” zegt OUSHS-voorzitter Simon. “Dat op zich is al een mijlpaal. We hebben heel veel bereikt.  In Suriname staan we bekend als heel actief in de agrarische sector. Maar na bijkans 50 jaar vinden we dat het tijd is om een nieuwe wending te brengen. Omdat we ons de afgelopen 50 jaren hebben ontwikkeld in verschillende sectoren. Niet alleen de landbouwsector.”

De Surinaamse Haïtianen zijn ervan overtuigd dat zij voldoende potentie hebben om ook in andere sectoren een rol van betekenis te spelen, en op die manier ook bij te blijven dragen aan de ontwikkeling van Suriname. OUSHS staat vooral voor de ontwikkeling van de Haïtiaanse gemeenschap volgens de voorzitter. Projecten zullen worden uitgevoerd waaraan ook de rest van de gemeenschap voordeel aan zal hebben.

Bron: Starnieuws

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBundeling Haïtiaanse gemeenschap in Suriname