zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
5
(1)

Buitenlandse reizen zijn investeringen in diplomatieke samenwerking

lees ook ...

Nieuwe maatregelen en steun voor DC’s besproken met Pr...

President Chandrikapersad Santokhi heeft een uitgebreide bespreking gehad met het korps van districtscommissarissen om belangrijke kwesties met betrekking tot de ontwikkeling van de gemeenschappen te ...

President Chandrikapersad Santokhi vindt dat buitenlandse reizen meer gezien moeten worden als investeringen in diplomatieke samenwerking. Het staatshoofd was maandagavond te gast in het bel en vraag-programma “Bel, Tak Nanga Deng Tiri Man,” bij Radio SRS. De president die pas is teruggekeerd van deelname aan de 33ste Tussentijdse Caricom Staatshoofdenvergadering in Belize, erkent dat de deelname aan buitenlandse activiteiten geld kost. 

Echter moet volgens hem gekeken worden naar wat dat daartegenover teruggekregen wordt in de vorm van investering, kapitaal of bijstand. Hij wees erop dat Suriname mede dankzij buitenlandse diplomatie gedurende Covid-19-vaccins heeft ontvangen en steun in de vorm van zuurstof en gezondheidswerkers.

Hij brengt de bijeenkomst van de Caribische regeringsleiders vooral in verband met de huidige situatie in Europa, namelijk de invasie van Rusland in Oekraïne. De impact van deze ontwikkeling laat zien dat Caribische landen met elkaar moeten samenwerken en hun grenzen opengooien.

President Santokhi noemt samenwerking in regionaal verband niet alleen een grote uitdaging, maar een waarbij de bevolkingen beschermd moeten worden tegen de gevolgen van de oorlog in Europa. Daarnaast zullen Caribische landen de olievoorraden in de regio moeten reserveren en werken aan hun voedselproductie.

Hij zegt dat deze strategische zaken niet meteen in geld zijn om te zetten. Een van de voornaamste is wel dat er meer waarde aan de eigen productie wordt gegeven. Zowel de situatie in Europa als het streven tot hechtere samenwerking binnen de Caricom bieden Suriname kans om de nationale productie weer waarde geven en op te voeren. President Santokhi wijst erop dat er zaken van buiten op ons kunnen afkomen, welke buiten onze invloedssfeer liggen, maar welke wij wel onder controle kunnen krijgen.

Hij wees ook op het sociaal vangnet dat de regering heeft opgesteld. Het gaat om een zeer uitgebreid programma hoe de regering gezinnen, kwetsbare groepen, gepensioneerden, AOV-trekkers en zij die financiële bijstand genieten, wil tegemoetkomen. Santokhi merkt op dat de inflatie momenteel ongeveer 60% bedraagt, maar dat er meer dan 150% aan de samenleving teruggegeven wordt. De financiële bijstand is in de buurt van 3000%. Hij erkent dat dit niet voldoende is, en dat de regering daarom meer wil geven.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBuitenlandse reizen zijn investeringen in diplomatieke samenwerking