Het buitenlandbeleid van Suriname heeft volgens president Chandrikapersad Santokhi een ware transformatie ondergaan. Volgens het staatshoofd presenteert het land zich aan de wereld als een land, waar er democratie is en democratische beginselen en instituten worden gerespecteerd. Dit zei de president tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in het parlement.
“Een land, waar recht en wet gelden voor eenieder en niet worden misbruikt voor individueel belang; waar mensen- en politieke rechten worden nageleefd, beschermd en versterkt; en een land waar behoorlijk bestuur (good governance) de norm is.”
Het politiek- en economisch belang van Suriname zal bij het uit te voeren buitenlandbeleid centraal zijn. Deze Surinaamse belangen zullen verder verfijnd worden in samenspraak met het bedrijfsleven alsook met andere functionele maatschappelijke organisaties.
“Wij zullen wereldwijd een principieel, pragmatisch en evenwichtig buitenlandbeleid ontwikkelen, dat tot uiting zal komen in het aangaan met relaties met bevriende landen en relevante multilaterale organisaties in de Amerika’s, Azië, Afrika en Europa. De vruchten van het getransformeerde buitenlands beleid, worden nu al geplukt,” zei de president.
Hij verwijst onder meer naar de ondersteuning die het land krijgt van het buitenland in de bestrijding van en de immunisatie tegen het coronavirus is een direct gevolg hiervan. “Suriname staat weer op de kaart en doet weer internationaal mee als gerespecteerde natie. Dat hebben we lange tijd niet gehad,” stelt Santokhi.
Het staatshoofd zegt dat de ontwikkeling van het binnenland gelijkwaardige prioriteit heeft voor de regering. Hiervoor zijn er al verschillende projecten in gang gezet. Een van de grootste prioriteiten van de regering is het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk.
Daarnaast, zal de regering haar visie van ontwikkeling in het binnenland blijven voorzetten in de vorm van onderwijsprojecten, waaronder middelbare scholen, elektrificatieprojecten, schoon drinkwaterprojecten en huisvestingsprojecten.