Ex-parlementariër Marlon Budike waarschuwt alsvolgt: “de economische, maatschappelijke en andere gevolgen die het uitvallen van het staatsvervoerbedrijf en de verhoogde kosten voor levensonderhoud met zich meebrengen zijn vele malen hoger”. Hij roept op om de huidige problemen van de boot- en bushouders zo gauw mogelijk op te lossen.
Volgens Budike ontregelt de staking van het staatsbusvervoer, die intussen al enkele weken duurt, het leven in Commewijne. “De decentralisatie van de districtsbesturen is nog niet op het niveau dat binnen de districtsgrenzen essentiële zaken kunnen worden afgerond. Men wordt dus gedwongen richting Paramaribo te gaan om verscheidene zaken in orde te maken.” De voorzitter van de NPS-afdeling Commewijne stelt, dat een groot deel van de bewoners dagelijks tussen Commewijne en Paramaribo pendelt, waar ze werken of naar school gaan.
Dit lagere inkomensklasse is aangewezen op openbaar vervoer, waarbij in grote getale gebruik wordt gemaakt van de staatsbusdienst. “Niet alleen omdat de tarieven van het NVB meer dan 50 procent lager zijn, maar ook zijn er gebieden die niet beschikken over particuliere lijndiensten, waaronder Richelieu en Meerzorg die thans geheel verstoken zijn van openbaar busvervoer”, legt hij uit.
De inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar zijn nu gaande, terwijl men ook schoolinkopen moet doen. Verder derven zij die in de stad werken inkomsten., omdat zakelijke werkgevers het ‘no work, no pay‘-principe toepassen voor dagen dat de mensen niet op het werk zijn. Stakingen jagen de bevolking “in deze hachelijke economische tijd” in extra vervoerskosten, “waardoor velen in een bodemloze put belanden”.
Als oplossing zegt de politicus, dat de bussen van het Nationaal Vervoerbedrijf op vastgestelde uren moeten rijden, waardoor hun langdurige tocht naar de stad enigszins kan worden gepland. Particuliere bussen moeten volgens hem uitrijden als ze vol zijn, om zo tenminste kostendekkend te opereren. Vanaf 1 september gelden nieuwe tarieven bij het NVB.