woensdag 24 juli 2024
26 C
Paramaribo
19.5 C
Amsterdam
4
(1)

Brunswijk in spoedoverleg met banken over wisselkoers

lees ook ...

Instaprekening van De Surinaamsche Bank

De Surinaamsche Bank introduceerde vrijdag jongstleden een nieuw product, namelijk de DSB instaprekening. Het is een nieuwe dienst. Dit moet financiële inclusie bevorderen bij elke Surinamer door toeg...

In verband met de recente ontwikkelingen op de valutamarkt, waarbij er sprake is van een zekere opwaartse druk op de wisselkoers, heeft waarnemend president Ronnie Brunswijk woensdag een spoedvergadering belegd met de bankensector. De waarnemend president heeft de sector op het hart gedrukt meer samen te werken met de regering in haar pogingen stabilisatie en rust op de valutamarkt te bewerkstelligen.

De totale samenleving heeft baat bij een stabiele wisselkoers, meldt het Directoraat Volkscommunicatie van het Kabinet van de Vicepresident. Bij deze vergadering waren naast de minister van Financiën en Planning ad-interim, Sylvano Tjong- AHing, en de Governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, ook een belangrijk deel van de banken vertegenwoordigd.

De wisselkoersen van de Amerikaanse dollar en de euro staan al enkele weken onder druk mede vanwege een toegenomen vraag op de valutamarkt, terwijl het aanbod van vreemde valuta niet dienovereenkomstig is toegenomen. De regering is druk bezig om maatregelen te implementeren om dit knelpunt in het deviezenverkeer aan te pakken.

Vanaf begin deze week heeft de regering besloten vreemde valuta beschikbaar te stellen. Dit als interventie tot stabilisatie van de wisselkoersen. Op maandag 12 september zijn in verband hiermee op het ministerie van Financiën en Planning, afspraken gemaakt met de oliemaatschappijen en importeurs van medicamenten en noodzakelijke basisgoederen. In het verlengde hiervan zijn de gesprekken voorgezet door Brunswijk op het Kabinet van de Vicepresident.

Met de oliemaatschappijen zijn afspraken gemaakt over betalingen in vreemde valuta en de retentieregeling wordt thans, enigszins aangepast, geïmplementeerd zei de staatsman. Waarnemend president Brunswijk heeft verder de instructie gegeven om de bewegingen van de wisselkoersen nauwlettend te volgen en waar nodig meer maatregelen te treffen om stabilisatie en rust te garanderen. De regering blijft in overleg met alle relevante actoren die in deze een rol te vervullen hebben.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBrunswijk in spoedoverleg met banken over wisselkoers