zondag 14 april 2024
25.4 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
4
(5)

Brunswijk handelt wraakzuchtig tegen de media

lees ook ...

Brunswijk waarschuwt criminelen: “Geen grappen meer, w...

In een krachtige toespraak tijdens een zitting van De Nationale Assemblee heeft vicepresident Ronnie Brunswijk verklaard dat de tijd van praten over veiligheid voorbij is en dat het nu tijd is voor co...

Vice President Brunswijk heeft onlangs verklaard geen zin te hebben in het praten met de media. Omdat hij nooit openheid wil geven over zijn wangedrag is Brunswijk allang blij dat hij de indertijd hoognodige boycot van journalisten tegen hem kan gebruiken als argument om nu de beledigde excellentie uit te hangen die niet wil praten met de media. Eigenlijk handelt hij gewoon rancuneus tegen de pers en dat mag hij helemaal niet doen in zijn functie.

Slecht voorbeeld
Mede door de media heeft Brunswijk de afgelopen verkiezingen de kans gehad om zijn doel, namelijk meer macht, te bereiken. “Don’t look down on people on your way up, because the same people you’re going to meet on your way down”. Dat is de boodschap aan onze vice president. Hij bekleedt een hoge positie en moet het voorbeeld geven van hoe het hoort. Dat schijnt hij nog steeds niet te beseffen.
Vanwege zijn wangedrag op het voetbalveld is hij daar ook (inter)nationaal berucht. Ronnie Brunswijk heeft op een Hogeschool, een hogere beroeps opleiding, een bachelor diploma gehaald, en hij heeft zowel in de oppositie als de coalitie deelgenomen in het hoogste college van staat (de Nationale Assemblee) al vanaf 2000 maar hij blijft ongemanierde uitbarstingen vertonen. Ook wil hij duidelijk niet begrijpen dat de democratie, waardoor hij aan de macht kwam, gestoeld is op drie machten: de Trias Politica, waarbij de pers de onontbeerlijk vierde macht is. Voor de duidelijkheid hierbij nog even de uitleg.

Trias politica
Democratie betekent de wil van het volk. Bij de verkiezingen, kiest het volk welke partijen het land zullen besturen in de assemblee en de regering. De democratie is gestoeld op de Trias Politica, letterlijk de scheiding der machten, oftewel de drie machten die op elkaar fuctioneren moeten letten. De drie machten zijn de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke maacht. In Suriname is de wetgevende macht De Nationale Assemblee, die de wetten en regels maakt in het land en er op let hoe de regering dat uitvoert en daarover praat. De uitvoerende macht is de regering, de ministers onder leiding van de president en de vice president, zijn vervanger. De rechterlijke macht is het openbaar ministerie onder leiding van de Procureur Generaal (P.G.), haar werkarm is de politie. De pers, de media wordt wel eens de vierde macht genoemd omdat zij let op het functioneren van de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht. Via verslagen, vraaggesprekken en onderzoeken kunnen de mensen vernemen via de radio, tv, de kranten en digitale nieuwssites hoe de drie machten functioneren.

Arrogant
Brunswijk zou zo langzamerhand eindelijk moeten beseffen: Hoge bomen vangen veel wind. Indien jij van alle privileges geniet van de belastingcenten van de bevolking- en de journalisten behoren ook tot het volk- zal je verantwoording moeten afleggen, wanneer er vragen gesteld worden. De gedragingen van deze vice president worden steeds arroganter en dat is geen goed teken. Niet iedereen is vergeten dat onder Brunswijks leiding productiebedrijven vernietigd zijn zoals het palmolie (spijsolie) bedrijf Victoria en de NV Bruynzeel, eigendom van het volk, tussen 1986 en 1992. Om het maar niet te hebben over het verlies van mensenlevens en openbare voorzieningen zoals scholen en klinieken in het binnenland. Deze binnenlandse oorlog begon Brunswijk in overmoed en uit wraakzucht. De binnenlandse oorlog, die voor iedereen grote achteruitgang heeft gebracht, behalve voor Brunswijk zelf en een groepje vertrouwelingen om hem heen.

Belasting ontduiking
De rijkdom die Brunswijk in het binnenland vergaart met zijn vele goudconcessies, behoren het hele Surinaamse volk toe. Betaalt hij wel belasting? Deze vraag is vaker gesteld en moet waarschijnlijk ontkennend beantwoord worden. Helaas is er niemand die hierop antwoord wil of kan geven. Indien hij vals beschuldigd wordt van het niet betalen van belasting dan zou hij het tegenovergestelde moeten bewijzen, maar dat doet hij niet. Het enige dat wel opvalt is dat hij letterlijk strooit met geld vanaf het podium of vanuit een helikopter bij grote partij bijeenkomsten van de ABOP. Verder heeft hij spreekdagen op zijn kantoor waar mensen in nood, de meeste tot dezelfde stam als hij behorend, financieele hulp van hem krijgen. Bij de overstromingen in zijn geboortedistrict Marowijne, heeft hij ook met grote voortvarendheid voedselpaketten uitgedeeld. De rijst dat in elk pakket zat had zijn ere naam Bigi Bravo erop, dus duidelijk ook een politieke stunt. En zo bindt hij de vele, meest arme boslandbewoners die uiterlijk op hem lijken, aan hem.

Law-law sani
Toen de V.P. beweerde dat ministeries van zijn partij geen geld kregen voor hun beleid van de minister van Financieen, Achaibersingh heeft hij dat met voortvarendheid bewezen. Maar over zijn eigen corruptie, zoals zijn nepotistische benoemingen of zijn belasting-ontduiking, zwijgt Brunswijk in alle talen. Het enige dat hij in zulke gevallen zegt is: anderen doen het ook of; no aksi mi law law sani. De pers kan nu ook niet aan de vice president Brunswijk vragen hoe het komt dat we zo weinig van hem horen nu met de overstromingsramp in Brokopondo, die 220 gezinnen, dus 1000+ mensen dakloos maakte. Brunswijk moet oppassen met zulke gedragingen want die zullen afgestraft worden bij de volgende verkiezingen

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnBrunswijk handelt wraakzuchtig tegen de media