Ronnie Brunswijk, nu waarnemend president, heeft fel uitgehaald naar de banken en cambio’s als de wisselkoers dinsdag niet omlaag gaat. Brunswijk, die ook voorzitter is van de ABOP, heeft vrijdagavond in Commewijne tijdens een vergadering van zijn partij de harde maatregelen aangekondigd. “Dinsdag den o sjie suma na Bravo.” Hij ging een stap verder door aan te geven dat de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal moeten interveniëren, want als dat niet gebeurt, dan moet hij opstappen.
Volgens de waarnemend president is er US$ 2 miljard aan reserve, maar de koers blijft hoog. Hij stelt dat de wisselkoers, dinsdag nog vóór president Chan Santokhi terugkeert naar Suriname, de koers omlaag moet. De waarnemend president vindt dat het volk niet zo mag pinaren. Ook het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) moet begrijpen dat niet op deze manier kan worden omgegaan met het volk en steeds alles moet worden verhoogd. Het programma moet op z’n Surinaams worden uitgevoerd, vindt hij.
Er is een dringende evaluatie van het IMF nodig en als het niet past, dan moet gestopt worden met deze instelling. Brunswijk merkte op dat hij voorgesteld had aan de president om een olieput te verkopen en het geld te besteden aan het volk. Hij vermoedt dat er niet naar hem is geluisterd aangezien het zijn voorstel is.
De officiële wisselkoers is flink gestegen. Er wordt intussen al boven de SRD 28 gevraagd voor een US-dollar. De wisselkoersstijging moet stoppen en de regering moet die prijs bepalen. Het kan niet zo zijn dat een kleine groep in het land de koers bepaalt, stelt hij.
Als gevolg van de op hol geslagen koersen stijgen de prijzen in de winkels dagelijks. Het wordt steeds moeilijker voor personen om het hoofd boven water te houden. Daarom zal de controle van prijzen in de winkels veel beter moeten.