Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Brunswijk belooft oplossen grondenrechtenvraagstuk in deze regeerperiode

Geplaatst

op

Brunswijk In Palmentuin

In de hoedanigheid van waarnemend president heeft Ronnie Brunswijk beloofd dat de regering onder leiding van president Chan Santokhi, ernaar streeft om het grondenrechtenvraagstuk van Inheemsen en de Tribale volkeren, in de eerste helft van deze regeerperiode op te lossen. Hij sprak gisteren in de Palmentuin in verband met de herdenking van de Dag der Inheemsen. Als vicepresident van het land geeft hij toe dat hij nu nog harder moet werken ‘gi den ingi brada nanga sisa’, omdat zij het waren die de marrons hebben opgevangen en begeleid tijdens de strijd tegen slavernij.  

Het vormen van een hechte eenheid en het erkennen van de grondenrechten is de rode draad geweest in de toespraken van de verschillende Inheemse organisaties. De vertegenwoordigers merken op dat ze al moe zijn van de loperij en brieven schrijven. Als sinds 1976 wordt de strijd gestreden geven ze aan. Brunswijk, ministers Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme en Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport hebben aangegeven dat de nieuwe regering er werk van maakt om het probleem tot het verleden te laten behoren. Met de Inheemse leiders zijn ze eens dat eenheid onder de Inheemsen essentieel is om de beoogde ontwikkeling op gang te krijgen.

“Wij weten dat Inheemse rechten meer inhouden dan grondenrechten,” gaf Brunswijk aan. “Omdat grond zo belangrijk is heeft deze regering gemeend in deze periode meer dan ooit aandacht te schenken aan dit vraagstuk.” De regering gaat voor een  duurzame oplossing deelde Brunswijk mee. Er zijn vanaf de eerste vergadering van de Raad van Ministers  deskundigen losgelaten op de conceptwet Grondenrechten.

Culturu.com

3 Reacties
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
pintos
maandag 10 augustus 2020 05:26

Waarom kunnen deze dingen niet simpel worden opgelost. Juist voor zulke dingen moet men alle zeilen bij zetten om de wet aan te passen, niet voor valuta wet allee, of om schulden plafon te verhogen. en zeker niet om Amnesty te verkrijgen met het wetboek klooien. We hebben al gezien dat waneer het om het persoonlijke of partij belang gaat alles mogelijk is, of een ziekte (corona). Dan zijn er ineens allerlei nood maat regelen die genomen worden. maar als het vol geen huisvesting heeft of honger heeft, en zorg, leed en pijn dan zijn dingen moeilijk Wacht maar tot… Lees verder »

Johan de boer
maandag 10 augustus 2020 08:32

Hou je kut zooitje lekker

Bravo84
maandag 10 augustus 2020 12:37

Meneer Brunswijk,
Gaat u ook de kwestie van de 12 militairen die u gegijzeld had ook oplossen.

U GEHEUGEN OPFRISSEN , het was in de nacht van 21 op 22 juli 1986. Toen u met geweld in Commewijne de 12 militairen krijgsgevangenen had meegenomen.

Meneer Brunswijk, waar zijn de 12 militairen, die hun land verdedigde op het moment dat u hun gijzelde. De 12 militairen zorgde ervoor dat het volk van Suriname rustig kon slapen.

Gaat u wat vertellen over deze Kwestie.
Gaat u voor uw daden excuses aanbieden?
Welke status heeft nu de 12 GIJZELAARS van u!



Advertentie

Suriname

Oktober is borstkanker bewustwordingsmaand

Geplaatst

op

Borstkanker Maand

De Wereldgezondheidsorganisatie/Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (WHO/PAHO) hebben de maand oktober  uitgeroepen tot Borstkanker Bewustmakingsmaand. Deze maand is dit jaar in een periode, waarin ons dagelijks leven aanzienlijk is veranderd als gevolg van de COVID-19-pandemie. Deze bewustmakingsmaand helpt om de aandacht en steun voor bewustwording, vroege opsporing en behandeling alsook palliatieve zorg van borstkanker te vergroten.

Het thema voor dit jaar is “Together…”. Het jaar 2020 is tot nu toe een krachtige herinnering geweest dat we dit allemaal samen hebben gedaan, en dat onze keuzes en acties de kracht hebben om de meest kwetsbaren onder ons op een grote manier te beschermen. Hetzelfde geldt voor borstkanker.

In de Amerikas, ook in Suriname, is borstkanker de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Kanker is vanaf  2010  de tweede belangrijkste doodsoorzaak in Suriname, alleen voorafgegaan door hart- en vaatziekten. Bij vrouwen is het hoogste sterftecijfer geregistreerd voor borstkanker, op de voet gevolgd door baarmoederhalskanker.

Kwaadaardige cellen

Borstkanker houdt in dat de normale cellen in een of beide borsten zich tot kwaadaardige gezwellen ontwikkelen. Bij onderzoek voelt men knobbels of verhardingen in de borst, maar het kunnen ook zijn knobbels in de oksels, pijn in de borsten en/of bloederig vocht uit de tepels. Volgens de WHO/PAHO wordt borstkanker waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van hormonale factoren, genetische factoren (moeder of zus met borstkanker), andere niet-hormonale fysiologische factoren (bijvoorbeeld leeftijd) en omgevings- en leefstijlfactoren (bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, overgewicht). Beschermende factoren zijn het geven van borstvoeding en regelmatig lichamelijke oefeningen.

Bij borstkanker is het evenals bij baarmoederhalskanker mogelijk om dit in een vroeg stadium te ontdekken, zodat er behandeling kan plaatsvinden. Het is daarom zeer belangrijk dat een vrouw haar borsten regelmatig zelf onderzoekt, waardoor zij een eventuele knobbel of verharding in een vroeg stadium ontdekt. Daarnaast kunnen vrouwen ook aan hun huisarts vragen om doorverwezen te worden voor een borstonderzoek.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Geplande projecten Centrale Markt worden gecontinueerd

Geplaatst

op

Verkoop Centrale Markt. Beeld Youtube

Lopende projecten van de Centrale Markt in Suriname worden normaal voortgezet. Dit zegt de waarnemend marktmeester Gautham Danai. Hij is ondertussen gestart met het aanpakken van de parkeerplaats bij de Vreedzaammarkt. Deze projecten zijn onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt bij de overname met oud-marktmeester John Lecton.

Intussen is er al een inventarisatie gemaakt van de actieve verkopers binnen de markt. Het is de bedoeling om personen die buiten de markt verkopen een plek binnen te geven. In de uitvoering wordt de waarnemend marktmeester ondersteund door het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost. Zij voeren regelmatig controlewerkzaamheden uit op naleving van de COVID-19-regels.

Districtscommissaris Ricardo Bhola zegt dat het belangrijk is om de COVID-19-protocollen na te leven. Er wordt ook gekeken naar ordening binnen en buiten de markt. Met de ordening binnen de markt is er volgens Bhola al een aanvang gemaakt. Binnen niet al te lange tijd zal er ook ordening buiten plaatsvinden.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen