dinsdag 26 september 2023
27.8 C
Paramaribo
20.3 C
Amsterdam
5
(1)

Brunswijk: “Belang werknemers en dorpen belangrijk bij overname Rosebel goudmijn”

lees ook ...

Illegale Braziliaanse rover aangehouden

De 34-jarige verdachte R.D. van Braziliaanse afkomst die illegaal in Suriname vertoeft, wordt ervan verdacht op 19 september samen met drie kompanen de 43-jarige V.D. in een hotel in de omgeving van d...

Het belang van de werkers van Iamgold en de omliggende dorpen moet veiliggesteld zijn bij de verkoop van de Rosebel goudmijn. Zo ook zijn hierbij de economische voordelen voor de Surinaamse economie in het algemeen erg belangrijk. Dit standpunt maakte vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk duidelijk tijdens een kennismakingsgesprek met vertegenwoordigers van de Chinese multinational Zijin Mining Group, samen met de leiding van Iamgold Corporation en Rosebel Gold Mines N.V. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zat aan bij deze meeting.

Zijin zal binnen afzienbare tijd de Rosebel operaties overnemen van Iamgold. Dit bedrijf heeft 95% van de aandelen, terwijl de staat Suriname 5% bezit.

Volgens de CEO van Iamgold, Maryse Bélanger, heeft het bedrijf in Zijin een betrouwbare partner gevonden. Naar haar zeggen heeft IAMGOLD niet de capaciteit voor verdere investeringen in de maatschappij. Maar met de Chinese partner is de bestaanszekerheid gegarandeerd voor de komende decennium, zegt ze.

Shaoyang Shen, Deputy President van Zijin, gaf een uiteenzetting over de investeringen van het bedrijf. Behalve goud doet de Chinese gigant ook aan koperwinning.

Zijin is in 13 landen actief. In Zuid-Amerika heeft het bedrijf vestigingen in Colombia, Guyana en Argentinië. Afgelopen week hebben ze tal van gesprekken gevoerd, zo ook met de vakbond bij Rosebel en de Raad van Commissarissen.

Volgens de Zijin-topman zijn de gesprekken succesvol verlopen. Vicepresident Brunswijk vroeg ook aan de gasten waarom de Staat en of de gemeenschap niet in de gelegenheid is gesteld om de aandelen te kopen. Volgens de CEO van Iamgold is de constructie hiervan niet zo eenvoudig en moeilijk uitvoerbaar.

De vp adviseerde de multinational om een open en transparante communicatie met de gemeenschappen en de werknemers te hebben, en een solide lange termijn investeringsplan op te stellen en uit te voeren.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBrunswijk: "Belang werknemers en dorpen belangrijk bij overname Rosebel goudmijn"