donderdag 1 juni 2023
26.1 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
3
(2)

Bruggen moeten ontwikkeling Guyanaschild bevorderen

lees ook ...

DNA tekent condoleance register ex-premier Udenhout

De voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee MSc LL.B, heeft op 26 mei jongstleden, op het Presidentieel Paleis, het condoleance register van de heer drs Willem Alfred Udenhout getekend...

De ambassadeur van Frankrijk in Suriname Antoine Joly, zegt dat  hij een brug over de Marowijnerivier noodzakelijk vindt om ontwikkeling te brengen in Suriname, Guyana, Frans-Guyana, een deel van Venezuela en het noorden van Brazilië. Deze landen vormen het Guyanaschild. Frans-Guyana is daarom ook geïnteresseerd in de brug over de Corantijnrivier tussen Suriname en Guyana. De visie is om de hele Guyanaschild te ontwikkelen.

“Ja, de brug is de toekomst en we gaan het wel bouwen.” zegt hij. Het is volgens hem niet voldoende om alleen Frans-Guyana en Brazilië te verbinden. Er is meer nodig om die ontwikkeling tot stand te brengen. Dit is duidelijk gebleken tijdens de huidige  pandemie. Het veer dat uit de vaart werd gehaald, omdat de grens gesloten was, moest toch weer worden ingezet, omdat het goederenverkeer tussen Suriname en Guyana door moest gaan.

“We denken dat de financiële situatie van Suriname nu misschien van dien aard is, dat het niet voor alle processen die moeten leiden tot de bouw van de brug kan betalen. Daarom wil Frankrijk ook kijken om te helpen bij het betalen van de studies die nodig zijn alvorens de brug gebouwd kan worden.” zegt Joly.  Hij denkt ook dat het transporteren van goederen heel belangrijk wordt, als de olievondsten voor de kust van Suriname en Guyana in acht worden genomen. “Daarnaast valt te denken aan het toerisme. Mijn droom voor de Marowijnerivier is dat het toerisme zich ontwikkelt net als in de Boven-Surinamerivier. Dat soort ontwikkeling kan je niet stuwen met alleen een veerverbinding.”

De verwachting van de ambassadeur is dat de gesprekken over de brug tussen zijn land en Suriname nog eind dit jaar starten. “Als alles goed zit zal dan ook de nieuwe grotere boot voor de oversteek tussen Suriname en Frans-Guyana klaar zijn om te starten.” Toch zijn de Fransen nog niet bereid om de grens open te stellen. “We hebben Covid-19 redelijk onder controle, maar het kan zo zijn dat we de Braziliaanse variant hebben, dus we zijn heel voorzichtig. Vooral daar we zien dat het tempo van vaccineren niet zo goed gaat als we zouden willen.”

Ondernemers in Frans-Guyana zijn nu al geïnteresseerd in het opzetten van een  vrijhandelszone tussen Suriname en Frans-Guyana.  Dit moet samengaan met het aanleggen van een weg en het opzetten van een Hydro energie krachtcentrale in de Wanekreek. “Er worden gesprekken gevoerd tussen de financierders in Frans-Guyana en Suriname, maar daarover heb ik niet veel informatie”, zegt Joly.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBruggen moeten ontwikkeling Guyanaschild bevorderen