woensdag 26 juni 2024
25.3 C
Paramaribo
22 C
Amsterdam
3.7
(3)

Bronto e ley, Brunsi sor en gangstermaniri, ala tu las en so

lees ook ...

Wereldbankproject verlicht overstromingsgevoelige gebieden

Tijdens de regenperiode kampen veel gebieden in Suriname, vooral in Paramaribo, vaak met overstromingen. Deze regering heeft beloofd dit probleem aan te pakken en werkt daarom intensief aan de ontwate...

Bronto liegt en Brunsi toont zijn gangstermanieren op Javaanse immigratie viering en zijn daarmee weer fout bezig.
Gelukkig was ik niet op het Plein om por’pley Bronto met zijn leugens en Brunsi met zijn gangster bedreigingen mee te maken, zo verbijsterend en belachelijk was het.

Als het een poppenkastvoorstelling was zou je lachen om de leugenaar en de boef en alle kinderen zouden samen heel hard roepen: Politie! Na een wilde achtervolging en veel gevechten zou de politiepop leugenaar Bronto en bedreiger Brunswijk boeien en opsluiten.

Waarom bedreigingen
Maar helaas hoe belachelijk de speeches ook waren op Javaanse Immigratie dag, ernstig waren de valse racisme beschuldigingen van de minister van Binnenlandse Zaken Bronto Somohardjo en de gangstertaal van Vice President Brunswijk die regelrechte bedreiging heeft geuit een oorlog te zullen beginnen.

Voor de bedreiging dat Brunswijk zijn Jungle Commando tenue weer gaat aandoen om oorlog te voeren heeft hij enkele redenen. Momenteel zijn er drie wetten in behandeling bij de Nationale Assemblee die Brunswijks politieke dood voorbereiden.

Politieke dood Brunsi
1. Ministers en assembleeledden mogen geen veroordelingen op hun naam hebben volgens de ene wet en dan zou hij zich nooit meer kandidaat kunnen stellen, want hij is veroordeeld wegens drugssmokkel
2. De amnestie wet geldt niet voor oorlogsmisdaden, vanaf een week geleden. De amnestiewet was waardoor Brunswijk onder de regering Venetiaan vrijgepleit werd van alle eventuele misdaden tijdens de Binnenlandse oorlog (1986 – 1992)
3. Het Surinaamse Hof van Justitie heeft ook het landelijk evenredigheids-stelsel dat bijna 50 jaar gehanteerd werd, verklaard als te zijn in strijd met de grondwet. Met een nieuwe kieswet, waar elk persoon 1 stem heeft, zal men nooit meer politiek met een zetel binnenkomen vanuit de dunbevolkte dis tricten met een tiende van de stemmen die men in Paramaribo nodig heeft. Dan komt Brunswijks partij ABOP nooit meer in het politieke machtscentrum zoals nu het geval is.

SILENCE, I kill you
Als Bronto een poppenkast pop was zou hij roepen Silence I kill you, want hij is allergisch voor de waarheid. Hij heeft op Sasi Soero, een Javaanse feestdag vorige maand zanger Maroef Amatstam verboden om het lied Libi kon tranga now, uit 1994 te zingen.
Zo overgevoelig is meneertje voor iets wat op vrije meningsuiting zou kunnen lijken. De krant de Ware Tijd reageerde op Bronto’s half geslaagde poging tot censuur met een waarheidsgetrouw artikel onder de kop: Domme Bronto en boze Javanen. Straat interview bevestigen het.

Iedereen werd weer benieuwd naar het lied, het werd volop aangevraagd door de luisteraars van Radio 10, want nu is het lied wel een protest tegen censuur en weer omarmd als hartenkreet in deze tijd. Daarom maakt een bijna 30 jaar oud lied weer furore en beleven we het unicum dat het al drie weken op nummer 1 van de hitparade staat op dit station!

Javaanse immigratie dag

Dit subtiel burgerprotest en het krantenartikel zijn volgens Bronto Somohardjo bedoeld als discriminatie tegen alle Javaanse Surinamers. (Low Bro is playing the race card here) Wat een domme leugen van hem is. want een foto van het artikel op FB laat zien er nergens iets van discriminatie staat.
Op Javaanse Immigratie viering loog Bronto er schaamteloos op los. Een YouTube kanaal, Suriname Unite gebruikt het lieflijke lied als achtergrond muziek, er zijn 2 cartoons van gemaakt (Richenel Piemoe) ie ook in Culturu zijn verschenen, er is een spottende videoclip bij het originele lied gemaakt, een protestrap van Srappy W. met het refrein van Libi kon tranga.

Dat lied is niet eens een protestsong, maar een klaaglied dat nu weer van toepassing is. De hartenkreet die Bronto niet wou horen begint: Libi kon tranga now ,libi kon hebi now, alibi lay someni sorgu fu den na Sranan. (Kortweg vertaald: het leven is nu hard en zwaar geworden, vol zorgen voor hun in Suriname) The truth hurts, Bro.

Foto: FB pagina ABOP Marowijne

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBronto e ley, Brunsi sor en gangstermaniri, ala tu las en so