vrijdag 4 oktober 2024
34 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
5
(1)

Brokopondo Watersnood Ramp (2)

lees ook ...

Weersverwachting voor 1 oktober: zonnige perioden met lichte...

Vandaag wordt een mix van zon en wolken verwacht, met slechts een geringe kans op neerslag. De temperatuur blijft hoog, met maxima rond de 32°C. De wind waait aanvankelijk uit het oostzuidoosten, maar...

Regeringsautoriteiten zijn nog niet naar voren gekomen met de verdere oorzaak van de waterstijging, dan dat er veel meer regenval is dit jaar en dat Staatsolie Operations als beheerder van de dam, de spuigaten steeds meer open doet om te voorkomen dat de steeds aanzwellende massa kolkend water de dam kapot zal slaan. Maar door het spuien van steeds meer water, treden rivier en stuwmeer ver buiten hun oevers en zijn al zes dorpen overstroomd. Vanwege klimaatsverandering is er dagelijks regen geweest in wat normaal de droge tijd zou moeten zijn, dat is een feit. Maar dat is niet alleen de oorzaak.

Ontbossing
Een belangrijke oorzaak van de overstroming is uit de lucht te zien. Talloze kraters van zeker tien meter diep ontstaan als de ongebreidelde houtkap gevolgd wordt door goudwinning. De bomen die er zouden moeten staan om zand en regenwater vast te houden worden op grote schaal verwijderd. De grote buitenlandse maatschappijen, die belasting afdragen, (Iamgold, Newmount en Rosebel Goldmines) mijnen ook in Brokopondo. Maar het commissariaat te Brokopondo heeft geen budget want zegt nul cent van de belasting gelden te zien.

Ook goudmijnbouw
Om de dorpen heen, wordt op grote lappen grond, dozijnen voetbalvelden groot, alle bomen uitgegraven. Daarna wordt met hoge drukspuiten vele lagen vruchtbare grond weggespoten en in de grote krater wordt zand vol goudstof en klompjes goud gezeefd en met kwik samengebonden, zowel machinaal als handmatig. Door dit mijnen is er op teveel plaatsen geen bos meer. Het gevolg daarvan is overstroming, want de boomwortels zijn verwijderd die als spons van het oerwoud dienen en het water vasthouden om daarna langzaam los te laten zodat die naar het laagste punt dus de rivier vloeit. Het water stroomt bij regenweer nu met kracht ogenblikkelijk naar de rivier toe waardoor er overstroming ontstaat.

Milieu vernietiging
Het milieu wordt vernietigd. De hele ecologische structuur van planten en dieren wordt in de war gebracht. Vele vissen hebben moeite te overleven omdat het water vervuild en verduisterd is door goudwinning. Vis, met name roofvissen uit de rivieren waarlangs mijnbouw bedreven geven de bosbewoners kwikvergiftiging. Bosvarkens, herten en boskonijnen die bij de bosbewoners dienen als eiwitvoorziening zijn schaars want ook gevlucht of als veel gekweekte pluimvee, verdronken in het water. Naast watersnood dreigt nu ook gebrek aan goed drinkwater en hongersnood. Een inzamelingsactie onder het reeds zo door prijsstijgingen getergde volk, zoals voorgesteld op een Staatstelevisie zender gaat geen soelaas bieden en is eigenlijk gewoon onethisch

Probleem concessiehouders
Wanneer gaan we beseffen dat enkel en alleen omdat een paar concessiehouders nomo-nomo gigantische winsten willen maken, de bevolking van het binnenland hebben en houwen verliest. Een hele trieste zaak. Indien de Surinaamse concessiehouders evenals de buitenlandse allemaal netjes hun belasting betalen zou die terug moeten vloeien naar de bewoners van het gebied om opnieuw te kunnen starten. Hun kostgrondjes zijn ook vernietigd dus ze moeten ook hulp krijgen opnieuw kostgrondjes aan te leggen en nu in hoger gelegen gebieden. De vraag die gesteld moet worden is: betalen de zogenaamde onzichtbare lokale concessiehouders wel belasting?

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnBrokopondo Watersnood Ramp (2)