maandag 5 december 2022
23.8 C
Paramaribo
4.8 C
Amsterdam
0
(0)

Brokopondo en Boven-Suriname delen een ambulance

lees ook ...

De Belastingdienst helpt bedrijven registreren voor BTW

De Belastingdienst Suriname biedt vanaf donderdag 01 december ondersteuning aan klanten die zich willen registreren voor de BTW, door middel van kiosken in het kantoor aan de van Sommelsdijckstraat 27...

Kapitein Henri Kaffe van Nw Lombé, is aangewezen op ambulances uit Paramaribo, wanneer er behoefte daaraan bestaat in zijn dorp. Soms sterven mensen, die in leven zouden blijven als er een ziekenauto beschikbaar was. De kapitein deelt mee dat ambulances uit Paramaribo moeten komen voor zowel Atjoni als Brokopondo. Schalwijk de kapitein van Nw. Koffiekamp heeft dit bevestigd. De onder-directeur van de Medische zending heeft een ander mening.

“Wij van de districten Brokopondo en het bestuursressort Boven-Suriname worden in vergelijking met Commewijne, Nickerie en Saramacca gediscrimineerd. Die beschikken over meerdere ambulances”, zegt men.

“De patiënten worden van het gebied met de boot naar Afobakka gevaren om vervolgens met een ambulance die uit de stad komt, te worden vervoerd naar Paramaribo.”  Zo wordt dit bevestigd door Jozef Boobe, adjunct-districtssecretaris van het bestuurskantoor  te Sarakreek. Niet geregistreerden moeten betalen voor de ambulancedienst, of zelf organiseren, dat zij in Paramaribo aankomen.

Maureen van Dijk-Wijngaarde, MZ-onderdirecteur medische zaken, spreekt dit tegen, en zegt ook dat de ambulance van Pokigron, bestemd voor Boven-Suriname slechts tijdelijk buiten bedrijf is. “Het district Brokopondo beschikt wél over ziekentransport. Medisch Centrum Brownsweg heeft zijn eigen ambulance”, zegt  Van Dijk-Wijngaarde, en daarnaast heeft volgens haar de MZ een samenwerking met Surcad, een non-profitorganisatie die streeft naar kwalitatief hoogwaardige ambulancezorg, om niet emergency Covid-19 patiënten te vervoeren.

Kaffe is niet te spreken over de reactie van de directeur en blijft erop dat een district met zes woonressorten en acht poliklinieken slechts een ambulance ter beschikking heeft. De ziekenauto’s van Surcad moeten ook uit de stad komen. Ook meld  Kaffe dat er slechts een arts te Brokopondo is. De gezondheidswerkers doen goed werk, maar een arts zou de eindverantwoordelijkheid moeten hebben. Het is anders in andere districten.

Schalwijk is kapitein van Nieuw Koffiekamp en ondersteund de beweringen van Kaffe. “Brokopondo draagt heel veel bij aan de economie van het land, waarom dan zo’n slechte behandeling?” Hij spreekt van discriminatie.  Van Dijk-Wijngaarde blijft bij haar standpunt. “Brokopondo heeft de beschikking over twee resortartsen. Eén in Medisch Centrum Brownsweg en de andere in Brokopondo Centrum. De artsen zijn drie weken onafgebroken op hun post en één week in Paramaribo, voor privé of bijvoorbeeld een training.”, benadrukt zij.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBrokopondo en Boven-Suriname delen een ambulance