maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
5
(1)

Brieven van de Presidenten van Guyana en Venezuela

lees ook ...

NiNsee-voorzitter en VIDS in Suriname voor gesprek over slav...

Een delegatie van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) bevindt zich momenteel in Suriname om de samenwerking met VIDS te versterken. NiNsee, een kennis- en onderzoe...

Morgen, donderdag zullen de presidenten van Guyana en Venezuela met elkaar in gesprek gaan over het grensconflict tussen deze Zuid-Amerikaanse landen. De kern van het geschil betreft het olierijke gebied Essequibo in Guyana, dat door beide landen wordt geclaimd.

De bijeenkomst wordt gehouden op uitnodiging van de premier van Saint Vincent en de Grenadines, het land waar ook de gesprekken zullen plaatsvinden. Saint Vincent en de Grenadines is momenteel voorzitter van het regionale samenwerkingsverband CELAC. Zowel Venezuela als Guyana streven ernaar dat ook de Braziliaanse president Lula aanwezig zal zijn bij de besprekingen.

De brieven van de presidenten van Guyana en Venezuela over deze kwestie zijn hier te lezen. Je kunt hieruit halen dat men een vreedzame oplossing wil maar dat Venezuela het niet eens is met de situatie nu. Venezuela claimt het gebied Essequibo en wil daar ook de “vruchten” van. De president van Guyana, Irfaan Ali,  daarentegen geeft aan dat de grens allang bepaalt is en dat er ook een zaak loopt bij het Internationaal Gerechtshof om een finale beslissing te nemen.

Guyana heeft ook een grensconflict met Suriname, waarbij Guyana met geweldsmiddelen het Tigri gebied heeft bezet. Nu roept Guyana om het conflict met Venezuela vreedzaam op te lossen, maar tegenover Suriname was het alles behalve vreedzaam gegaan. Vraag is dan ook of Suriname Guyana moet blijven steunen. Ook in het oosten heeft Suriname een grensconflict met Frans-Guyana. Een ding is zeker, die Engelsen, Nederlanders en Fransen hebben er een potje van gemaakt om de grenzen niet definitief vast te leggen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandBrieven van de Presidenten van Guyana en Venezuela