De gezondheidszorg in Suriname verkeert in een ernstige crisis. Patiënten en hun families worden gedwongen essentiële medische middelen zelf aan te schaffen, omdat ziekenhuizen deze niet meer kunnen leveren. Vooral patiënten aangesloten bij het Staatsziekenfonds (SZF) krijgen recepten voor verbruiksartikelen, die vervolgens door familieleden moeten worden ingekocht bij apotheken. Hier komen vaak extra kosten bovenop. Bovendien wordt bij veel behandelingen vooraf een garantiebrief vereist voordat hulp wordt verleend.
De situatie is zo schrijnend dat meerdere ziekenhuizen, waaronder ’s Lands Hospitaal, het St. Vincentius Ziekenhuis, het Diakonessenhuis en het Mungra Medisch Centrum, hebben aangekondigd vanaf maandag een opnamestop in te voeren. “Dit blijft van kracht totdat het SZF onze uitstaande betalingen volledig heeft aangezuiverd,” aldus Dayasankar Mathoera, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad en algemeen directeur van ’s Lands Hospitaal.
Hoewel de maand ten einde loopt, heeft het SZF slechts declaraties van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo uitbetaald. Andere ziekenhuizen, zoals het Marwina Ziekenhuis, het St. Vincentius Ziekenhuis, het Mungra Medisch Centrum, en het Diakonessenhuis, hebben geen enkele betaling ontvangen. “Zelfs de 15% salarisverhoging die de overheid heeft toegekend aan ambtenaren en gelijkgestelden, is niet doorberekend in de SZF-betalingen,” voegt Mathoera toe.
De ziekenhuizen proberen met minimale middelen de zorg voor reeds opgenomen patiënten voort te zetten, maar nieuwe opnames zijn onmogelijk. De magazijnen zijn leeg, en instellingen zijn afhankelijk van donaties en onderlinge uitleen van materialen. Verbandmiddelen en andere verbruiksartikelen zijn nauwelijks voorhanden, terwijl leveranciers verdere leveringen weigeren zonder contante betaling.
“Ziekenhuizen moeten maand na maand de zorg voorfinancieren door leningen met rente af te sluiten bij banken,” verklaart Claudia Redan, directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. “Betalingen van verzekeraars en het SZF komen veel te laat en zijn vaak onvolledig. Dit leidt tot vertraging in de uitbetaling van salarissen.”
Hoewel er een principe-akkoord is bereikt tussen de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), het SZF en het ministerie van Volksgezondheid over aangepaste tarieven voor laboratorium-, radiologie- en operatiediensten, blijft de uitvoering uit. Vooral het ligdagtarief, een cruciaal onderdeel van de ziekenhuisfinanciering, wacht nog steeds op aanpassing. Zonder deze verhogingen overwegen ziekenhuizen bijbetalingen in te voeren voor verbruiksartikelen om het hoofd boven water te houden.
De situatie vraagt om directe en duurzame oplossingen. Het uitblijven van tijdige en volledige betalingen bedreigt niet alleen de continuïteit van zorg, maar ook het vertrouwen van de gemeenschap in het zorgsysteem. Ziekenhuizen, patiënten en families kunnen deze crisis niet langer dragen zonder structurele ingrepen van de overheid en betrokken partijen.