donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
0
(0)

Braziliaanse overheid schenkt Suriname 50 water zuiveringsapparaten

lees ook ...

Suriname is een politieke partij rijker: ABOP-PL

Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), maakte de oprichting van een nieuwe politieke partij bekend: ABOP-PL. Tijdens een persconferentie onthulde hij dat de Algemene Bevrijdings- en ...

De Braziliaanse overheid heeft Suriname waterzuiveringsapparaten geschonken. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en de directeur Water, Gonda Asadang van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen(NH), tekenden het protocol van overdracht in aanwezigheid van de Braziliaanse ambassadeur Jose Raphael Lopes Mendes de Azeredo.

De symbolische overhandiging van de apparaten vond plaats op maandag 24 april 2023 op het ministerie van Buitenlandse Zaken. De apparaten hebben een waarde van 130.000 US-dollar. Minister Ramdin gaf aan dat de ondersteuning van Brazilië, de solidariteit, samenwerking en vriendschap tussen beide landen demonstreert. “De regering en het volk van Suriname, in het bijzonder het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, waarderen en verwelkomen dit geweldige gebaar van de regering van Brazilië”, aldus de bewindsman.

De minister voede eraan toe, dat de geste als geroepen komt, vanwege de huidige en enorme neerslag in het land. Minister Ramdin is het zuiderbuurland dankbaar voor de ondersteuning in het beschikbaar hebben van schoon water voor een ieder.

Ambassadeur Lopes Mendes de Azeredo zegt dat de donatie een afsluiting is van een programma in verband met het vorig jaar in het binnenland onder water gelopen gebieden. De Braziliaanse overheid heeft gemeend de dorpen te helpen voorzien in hun eigen schoon drinkwater. Middels de mobiele waterzuiveringsapparaten wordt de lokale bevolking thans daartoe in staat gesteld. Een apparaat kan dagelijks 288 liter water verwerken. “De apparaten zijn volledig zelfvoorzienend en worden ook geleverd met zonnepanelen,” aldus de diplomaat.

Volgens directeur Clifton Lienga van de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zal ongeveer 5000 liter water per dag gezuiverd worden én er zal in de dagelijkse behoefte van ongeveer 20 mensen voorzien kunnen worden. De apparaten zijn meer bedoeld voor gebieden in het binnenland die moeilijk toegang hebben tot schoon drinkwater.

“Nadat de apparaten zijn uitgetest, zullen ze in de verschillende gebieden worden ingezet,” aldus de SWM-topman. Hij is hoopvol gestemd dat hiermee ook invulling wordt gegeven aan een van de Sustainable Development Goals (SDG), namelijk voorzien van schoon drinkwater voor mensen in moeilijk bereikbare gebieden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBraziliaanse overheid schenkt Suriname 50 water zuiveringsapparaten