dinsdag 23 juli 2024
34 C
Paramaribo
20.9 C
Amsterdam
3
(2)

Braziliaanse onderneming wil aan veehouderij doen in Suriname

lees ook ...

Jonge Surinaamse vrouw dood aangetroffen in hotel in Guyana

Afgelopen maandag werd in een hotel in Guyana het levenloze lichaam van een jonge Surinaamse vrouw gevonden. Het betreft de 25-jarige Gaitree Katrain, geboren in Guyana maar in het bezit van Surinaams...

Het Braziliaanse veebedrijf Grupo Rialma heeft interesse om in Suriname te investeren. Een vertegenwoordiging van deze onderneming, waaronder CEO Emival Caiado, heeft op vrijdag 11 augustus 2023 een beleefdheidsbezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi. Grupo Rialma zette daarbij de plannen om in Suriname aan grootschalige veehouderij te doen  uiteen.

Bij het onderhoud waren ook de ministers Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) aanwezig.

De onderneming is ook actief in de kipsector en verder gespecialiseerd in energie opwekking. Minister Ramdin zegt dat het om investeringen van tientallen miljoenen gaat indien het bedrijf in Suriname komt ondernemen. Hij noemt Grupo Rialma een concreet voorbeeld van een Braziliaans bedrijf met een goede reputatie en duidelijke verdiensten op gebieden waar het actief is. “Dus wij zien ze graag komen”, aldus de bewindsman die eraan toevoegt dat er kritisch naar het businessplan van Grupo Rialma en de effecten van deze onderneming op het milieu gekeken zal worden.

Minister Ramdin is ervan overtuigd dat een eventuele investering, voordelen zal opleveren voor de Surinaamse economie. Hij noemt onder meer het creëren van werkgelegenheid. Dit alles is in de ontmoeting met president Santokhi aan de orde gekomen. Volgens de BIBIS-minister volgen er meer gesprekken en de hoop is erop gericht dat er een interessant investeringsvoorstel door de onderneming uit het zuiderbuurland wordt gedaan.

De bewindsman merkt op dat Grupo Rialma de potentie heeft om het hele Caribisch gebied te voorzien van rundvlees en kip. Minister Ramdin verwijst dan ook meteen naar Surinames pogingen om zijn eigen voedselzekerheid te garanderen en ook de exportpotentie naar de regio te vergroten. “Uiteraard moet er rekening worden gehouden met de lokale omstandigheden. We willen natuurlijk niet dat onze lokale productie tenietgaat”, merkte de de bewindsman op.

De volgende stap in de gesprekken met Grupo Rialma is dat de Suriname Investment & Trade Agency (SITA) in beeld komt. Minister Ramdin: “Zij moeten wat onderzoek doen en zullen samenwerken aan het businessplan.” De bewindsman zegt dat er voor dit soort investeringen altijd een impactstudie wordt gedaan. “Dat is dus allemaal belangrijk om te beoordelen of zo’n project goed is om verder mee te gaan en bijdraagt aan de ontwikkeling”, stelt de regeringsfunctionaris.

Hij legt uit dat SITA als onafhankelijke instantie belast is met het aantrekken en begeleiden van investeerders. Naar zeggen van de minister is er ruimte om in Suriname te investeren. Hij verwees onder meer naar de groep van Chinese investeerders die donderdag ook door de president werden ontvangen. Het allerbelangrijkste is volgens hem om na te gaan wat goed en interessant is voor Suriname.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBraziliaanse onderneming wil aan veehouderij doen in Suriname