Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Brandweer voert communicatie in vuurwerkperiode op

Geplaatst

op

door

De communicatie naar de samenleving toe zal gedurende de vuurwerkperiode worden opgevoerd. Ook voor dit jaar is de afschietperiode vastgesteld van 27 december tot en met 1 januari. Ulrich Coats, voorlichter van het Korps Brandweer Suriname (KBS), zegt dat er al een aanvang is gemaakt met de communicatie naar de samenleving toe over vuurwerkveiligheid. Er zijn scholen, organisaties en bedrijven bezocht. De brandweer doet zaterdag mee in Saramacca aan een trim- en wandelloop van Staatsolie. Er zal van die gelegenheid gebruik worden gemaakt om de burgerij van informatie te voorzien.

De brandweer zal ook surveilleren in wijken waar het risico op vuurwerkincidenten het hoogst is. Om zoveel als mogelijk de communicatie naar de gemeenschap toe op te voeren, zal men vooral op plekken waar veel personen bijelkaar komen zichtbaar zijn. Ook zal gebruik worden gemaakt van social media. De brandbestrijders hebben hierover al gesproken met bekende Surinamers, zodat deze via hun geëigende kanalen hun volgers oproepen tot voorzichtigheid.

Coats benadrukt dat het een collectieve verantwoordelijkheid is om erop toe te zien, dat wettelijke bepalingen niet worden overschreden. Hij wijst erop dat volgens de wet, vuurwerk aan personen van 16 jaar en ouder verkocht mag worden. Coats benadrukt dat er geen kindervuurwerk bestaat.

De brandweer heeft ook de relevante organisaties al aangeschreven om vuurwerk dat verboden is, te verbannen. Hij geeft aan dat vooral knallers met groene lont volgens statistieken voor de meeste vuurwerkslachtoffers zorgen. De brandweervoorlichter beveelt ook een vuurwerkbril aan en adviseert verder het gebruik van wierook bij het aansteken van vuurwerk. Coats vraagt de gemeenschap om ook rekening te houden met zorginstellingen, scholen, dieren, personen die niet tegen vuurwerk kunnen en de eigen veiligheid.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Waarnemend governor Centrale Bank van Suriname ook met ontslag

Geplaatst

op

door

Na de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, zaterdag zijn ontslag heeft ingediend bij president Desi Bouterse, heeft nu ook de waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman haar ontslagbrief ingediend. Vernomen wordt dat zij ook handelingen zou hebben gepleegd die niet acceptabel zijn.  

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft samen met de Raad van Commissarissen het bestuur van de bond bij de CBvS ingelicht over de situatie. Ook de Surinaamse Bankiersvereniging heeft informatie gekregen over de stand van zaken. Het personeel van de bank wordt maandag geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen de moederbank. 

Het onderzoek naar misstanden bij de CBvS is nog steeds gaande.

Lees verder

Suriname

Iamgold, regering en Macamboa ondertekenen protocol

Geplaatst

op

door

Goudzoekers van Nieuw Koffiekamp, die verenigd zijn in Macamboa en Kamp Mining mogen met toestemming van Rosebel Gold Mines (RGM) en de overheid werken op een aangewezen stuk terrein. Er is een protocol hierover getekend tussen de regering, Iamgold en Macamboa. “Als we allemaal hadden opgegeven, dan zouden we niet hier zitten om een overeenkomst te tekenen, zegt Sergio Akiemboto, minister van Natuurlijke Hulpbronnen over de relatie tussen Iamgold en Macamboa. 

De minister vindt dat het waarschijnlijk een unicum is waarbij een multinational die bezig is met goudwinningsactiviteiten en de rechten heeft, het toch wel belangrijk vindt om een andere partij de ruimte te bieden om op haar terrein te mijnen. “De relatie, die een stevige basis heeft, moet worden omgezet middels duurzaamheid, wederzijds vertrouwen en respect om er het maximale voordeel uit te halen. We zijn niet meer op het niveau van de jaren waarbij er spanningen waren en we moeten niet meer terugvallen. Die momenten zijn er geweest om de relatie te verstevigen en iedereen de veerkracht te geven om ervoor te gaan”, zegt Akiemboto.

In het protocol zijn de afspraken vastgelegd. Ook zijn de voorwaarden zoals veiligheids- en milieuvoorschriften in de overeenkomst vastgelegd. Er moet ook een bijdrage geleverd moet worden aan gemeenschapsontwikkelingsprojecten.

Minister Akiemboto benadrukt dat president Desi Bouterse een zeer belangrijke rol heeft vervuld om alle partijen uit te nodigen om te praten en te komen tot een oplossing. Er zijn veel offers hiervoor gebracht en er is zelfs een leven te betreuren is. Akiemboto voert aan dat partijen zich moeten houden aan de afspraken die opgenomen zijn in het protocol.

Kapitein Hermanus Schalwijk van Nieuw Koffiekamp zei bij de ondertekening dat wie ook komt na 25 mei, de gemaakte afspraken overeind moeten blijven. De protocollen garanderen een zekere mate van werkgelegenheid voor de bewoners, stelt Schalwijk. Hij benadrukt ook dat de overeenkomsten het streven van goede nabuurschap, die het dorp wil hebben en behouden met Rosebel weergeven. 

Lees verder

Meest gelezen