Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Bouwen in Suriname flink duurder; pak cement van SRD 135 naar SRD 160

Geplaatst

op

Stenen

Wie onlangs plannen heeft gemaakt om te beginnen aan een dak boven zijn of haar hoofd heeft het bijzonder moeilijk. Ook mensen die willen renoveren zijn diep in de problemen geraakt.  Men zit met de handen in het haar, want alle prijzen zijn in een zeer korte tijd de lucht ingegaan. Kort vóór de verkiezingen waren de prijzen al omhooggegaan. Onlangs met de koersaanpassing van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) was de prijs van een zak cement al gestegen van SRD 115 naar SRD 135. Een zak cement van 40 kg kost nu SRD 160.

Voor een 4 duim steen wordt al SRD 11 neergeteld. Wie cementboard nodig heeft betaalt in plaats van SRD 200 nu SRD 250. De prijsverhoging heeft onder andere te maken met de koersstijging van de Amerikaanse dollar die nu boven de SRD 17 is. De VSB hanteert geen koers meer van SRD 9.50, maar de conversiekoers van SRD 14. De handelsbanken hebben toestemming gekregen van de Centrale Bank van Suriname om de US$ tussen de SRD 12 en SRD 14 te verkopen. 

De plotselinge verhoging van bouwmaterialen is als een verrassing gekomen voor vele personen. Want niet alleen de prijzen van bouwmaterialen zijn gestegen, ook arbeidsloon van de aannemers is de lucht ingegaan.

President Chan Santokhi had beloofd om de koers omlaag te brengen na zijn aantrede. Hij is daar echter nog niet in geslaagd. Er wordt flink geklaagd op social media en sommige burgers voelen zich beetgenomen. Weer anderen vinden dat de regering wat ruimte geboden moet worden om haar werk te kunnen doen.

Culturu.com

3 Reacties
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pad
woensdag 9 september 2020 14:21

Alles kan in Suriname, het was zo, het is zo en het blijft zo.

Mario Brother
woensdag 9 september 2020 14:55

Belofte maakt schuld. Het is geen gemakkelijke taak wat shantoki van Bouterse heeft overgenomen. Bouterse zal wel blij zijn dat shantoki het overneemt . Ze zouden nog verder in de schulden zakken. Nu word allesduurder ondanks zoveel maatregels die genomen word.
Voorlopig dan maar niet renoveren of bouwen dan zullen de huizen weer bouwvallig uit gaan zien

Stieko
donderdag 10 september 2020 14:04

De beste stuurlui staan aan wal.
Practice what you Preach zou ik maar zeggen.
Recht en waarheid maken vrij!Advertentie

Suriname

Augustus 2021 nieuwe veerboot voor verbinding Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Franse Ambassadeur Antoine Joly

De nieuwe veerboot die de veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt komt eind augustus 2021. Althans dat is de verwachting. Bij een werkbespreking tussen Suriname en Frankrijk vorige maand te Saint-Laurent-du-Maroni is dit onder andere naar voren gekomen.

Volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly is toen ook gesproken over de bouw van de brug. Voor nu is de focus echter op de ingebruikname van de nieuwe veerboot. Na aankomst van de veerboot eind augustus 2021 volgt er dan eerst een testperiode van twee maanden.

Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.

Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

Financiële situatie bij SLM zorgwekkend

Geplaatst

op

Pz Tcr A340 Surinam Slm

Het bedrijf moet uit de rode cijfers. Dit heeft de president commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Rajen Pahladsing bekend gemaakt. De financiële situatie waarin het bedrijf verkeert is zorgwekkend.

De situatie kan alleen gered worden als het personeel, directie, RvC en de regering in een richting kijken. Het halen van het bedrijf uit de rode cijfers, zal een taak zijn op zich.

De regering is geïnformeerd over de stand van zaken die spelen bij het bedrijf. Er zal samen met de regering gewerkt worden aan een plan dat de SLM zal helpen op eigen benen te staan. Dit zal over twee weken af moeten zijn.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen