dinsdag 21 mei 2024
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
0
(0)

Bouw VOJ-school te Nw Aurora stuit op verzet

lees ook ...

De VOJ-school in het dorp Nieuw Aurora is gehuisvest in een huurpand, dat niet meer voldoet. Het gebouw is aan vervanging toe. Richano Jabini en zijn stichting willen er werk van maken om op het terrein Moi Ghoon (Moi-plantage) in het dorp een nieuw schoolgebouw op te zetten. Echter weigert de familie Sampi toestemming te geven om het gebouw neer te zetten.

Ro Seedo, woordvoerder van de familie Sampi heeft de Ware Tijd uitgelegd dat leden van deze familie te Moi Ghoon wonen, de plek van hun voorouders, onder wie Moi die er een kostgrond had en naar wie de plek is genoemd.

“Wij zijn niet tegen onderwijs en ontwikkeling, maar vinden dat het dorpsbestuur en niet een stichting voor de bouw moet zorgen. Wij zijn wel bereid het bestuur, na een verzoek, een plek toe te wijzen,” zegt Seedo. Vogens hem had de familie Sampi in 2020 al een plek te Moi Ghoon bestemd om zonnepanelen te plaatsen voor energieopwekking. Nu eist de familie Sampi dat de bouwmaterialen, die reeds aangevoerd zijn, van het terrein worden verwijderd. De familie heeft zich gericht tot het dorpsbestuur om dit te realiseren.

Jabini, die ook hoofd is van de Johannes Arabieschool voor basisonderwijs in het dorp wil desgevraagd niet reageren op de situatie.  “Ik ondersteun als kind van het dorp het dorpsbestuur om een nieuw schoolgebouw neer te zetten, want ik onderschrijf het nut van onderwijs,” is wat hij kwijt wilde.

Bernard van Dalen, kapitein van Nieuw-Aurora, bevestigt dat het dorpsbestuur een spraakbericht van Seedo namens de familie Sampi heeft ontvangen. Volgens de dignitaris zal het nieuwe schoolgebouw door de totale dorpsgemeenschap, dankzij  nationale en internationale donaties, worden gebouwd.

Men koos voor het terrein te Moi Ghoon, omdat daar behalve voor de school genoeg plek is voor onderwijzerswoningen in de toekomst. De plaats is ook niet ver van het dorp Gunsi en zouden ook kinderen van dit ander dorp daar op de VOJ-school kunnen worden ingeschreven. “Wij zullen naar een andere locatie uitkijken als bouwen te Moi Ghoon onmogelijk blijkt”, was het besluit van de kapitein.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBouw VOJ-school te Nw Aurora stuit op verzet