vrijdag 29 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.4 C
Amsterdam
5
(1)

Bouw nieuwe aanmeersteiger in Albina

lees ook ...

Nieuwe Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos ontvangen do...

Op 27 september 2023 heeft de nieuwe ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, Walter Oostelbos, zijn geloofsbrieven overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi van Suriname. President Sa...

De aanbouw van de nieuwe aanmeersteiger op Albina werd op op vrijdag 23 juni 2023 gestart. De bouw van de aanmeersteiger word gefinancierd uit fondsen die via het PCIA-dossier die door het directoraat Internationale Samenwerking (DIS) van het ministerie van Buitenlandse Zaken is voorbereidt. Er is ook financiering van het interregionaal Amazone Samenwerkings-programma dat de landen van het Guyanaschild beslaat.

N.V. Havenbeheer heeft het algemeen beheer in handen, terwijl NV Haukes belast zal zijn met de bouw hiervan. De aanwijzing van N.V. Haukes heeft plaatsgevonden na een transparant proces, waarbij hun planning, administratie, ervaring en prijs de beste waren. De Europese Unie (EU) en haar Regionale Fondsen, die de gelden vrij maken hebben de vereiste gesteld dat Frans-Guyana bij elk project betrokken is. De boot die reeds in 2022 is opgeleverd kan nog niet overgaan varen, omdat de oude aanmeersteiger niet goed genoeg is bevonden om dat aan te kunnen.

Voor de eerste Steendrilling is de president van de Collectivite Territoriale de Guyane (CTG), Gabrielle Serville, afgereisd naar Suriname. Hij gaf aan dat een stuk verbinding wordt verbeterd tussen Suriname en Frans-Guyana en dat de samenwerking geconcretiseerd wordt. Sophie Charles van de Communauté de Communes de l’ouest Guyanais (CCOG), voorzitter van de westelijke gemeenten van Frans-Guyana en de burgemeester van St. Laurent du Maroni, benadrukte de versterking van de economische samenwerking en de mogelijkheden die de verbeterde veerverbinding teweeg zal brengen. Directeur Talea van N.V. Havenbeheer, gaf aan dat het project belangrijk is voor Albina.

Minister Albert Jubithana van Toerisme, bedankte elke belanghebbende die een bijdrage heeft geleverd aan het welslagen van deze activiteit en benadrukte vooral de gedachten van het samen optrekken, waarbij de taal niet afscheidt maar verbindt. N.V. Havenbeheer, het ministerie van BIBIS, Bureau Cite en de Franse Counterpart van N.V. Havenbeheer hebben zich onafgebroken ingezet om de start van de constructie van de aanmeersteiger mogelijk te maken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBouw nieuwe aanmeersteiger in Albina