woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
5
(2)

Bouva eist onderzoek in omstreden Blauwmeer deal

lees ook ...

Minister Nurmohamed praat met verkopers Vreedzaammarkt

Een grote groep marktverkopers van de Vreedzaam markt is op dinsdag 24 mei 2023 persoonlijk toegesproken door Minister Riad Nurmohamed van het ministerie van Openbare Werken (OW). De bewindsman oriënt...

NDP parlementariër Melvin Bouva vroeg tijdens de begrotingsbehandeling gisteren om minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning onder curatele te stellen. Hij eist een grondig onderzoek naar verkoop van een terrein van 550 ha te Blauwmeer door Assuria/De Surinaamsche Bank (DSB) aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in 2019. De minister was ten tijde van de verkoop van US$. 20 miljoen hoofddirecteur van Assuria.

 Intussen is de verkoop teruggedraaid. Bouva kwam met bewijzen, die tonen dat de verkoop dubieus was. Het terrein was eigendom van NV Panaso, waar Assuria 51% en DSB 49% aandeel in heeft.

De Staat is volgens Bouva ernstig benadeeld bij deze verkoop. Hij vindt het terugdraaien van de deal onvoldoende. “Because something is really wrong, wan sani ne klop in a tori disi voorzitter”, aldus de volksvertegenwoordiger. Hij werd hierin ondersteund door Edward Belfort (ABOP), die meent dat er een strafrechtelijk onderzoek moet komen, en NDP-fractieleider Rabin Parmessar gaf ook aan dat de zaak grondig onderzocht moet worden.

Volgens Bouva is de koper(Staat) bewust of onbewust  op een dwaalspoor gebracht . Er is geen title op de grond. “In feite is de Staat opgelicht in deze”, zegt het Assembleelid. Er is grove nalatigheid geweest, welke nu is blootgelegd door de notaris van de bank.

“Maar uit bronnen verneem ik dat het terrein, uitgegraven mijnen van de Billiton feitelijk getaxeerd is, dan wel gewaardeerd kan worden voor US$ 6 á 7 miljoen. Graag vernemen we van de regering het taxatierapport in deze.”

Om de onafhankelijkheid en objectiviteit te waarborgen, vraagt de politicus de president en ook de vicepresident deze zaak volledig naar zich toe te trekken en de minister te ontlasten van rechtshandelingen in deze zaak. Bouva wil alle relevante informatie en documentatie over deze omstreden Blauwmeer deal.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBouva eist onderzoek in omstreden Blauwmeer deal