maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
3.7
(3)

Bouterse vraagt volgelingen discipline en kalmte tot verkiezing 25 mei 2025

lees ook ...

Nieuwe maatregelen en steun voor DC’s besproken met Pr...

President Chandrikapersad Santokhi heeft een uitgebreide bespreking gehad met het korps van districtscommissarissen om belangrijke kwesties met betrekking tot de ontwikkeling van de gemeenschappen te ...

Met totaal zeker 6000 aanhangers in het NDP partijgebouw en op het terrein, is er een historisch vergadering geweest, vier dagen voor de uitspraak van rechters in Hoger beroep. Tegen de hoofdverdachte Desi Bouterse is 20 jaar geëist vanwege het feit dat hij eindverantwoordelijke was voor de marteling en executie van 15 mannen (juristen, journalisten, vakbondsleiders, een militair en een ondernemer) op 8 december 1982.
In de bijna twee en een half uur durende vergadering afgelopen zaterdag, drukte Bouterse zijn volgelingen op het hart geen rotzooi te gaan schoppen, maar middels het kiezen van de NDP, af te rekenen tijdens de verkiezingen van 25 mei 2025. Afgaande op de woorden van de hoofdverdachte zou je kunnen concluderen dat hij de democratische rechtstaat respecteert en dat is op zichzelf positief

Voorprogramma
Opvallend was wel de afwezigheid van Bouterse vele inheemse fans, zoals die in het verleden te zien waren. Het zou te wijten kunnen zijn aan het feit dat Bouterse wat schijnbewegingen heeft gemaakt maar nooit serieus een grondenrechtenwet voor de bosbewoners heeft laten instellen,
In het voorprogramma heeft Robbins Anoewaritja met een assistent weliswaar een traditioneel inheems gebed om bescherming gedaan, een pandit reciteerde een gebed uit een der Heilige boeken van de Hindoes, dichter Sombra (88 jaar) groette volgens zijn muslimgeloof en citeerde het strijdbaar gedicht Dagorder dat gaat over de verdediging en gezond making van Suriname.
Gospel zangeres Ghisaidobe zong een Christelijk lied en het bekende “Like a bridge over troubled water”, de zanger Brian Muntslag zong eveneens een gospel en het lied “I did it my way,” dit samen met de expresident alsook een lied van de bekende Max Nijman, maar het was niet het lied ‘’Adyosi”, waarvan de eerste regel vertaald luidt: Adieu, is een moeilijk woord om te zeggen

“Martelaar” Bouterse
Bouterse wees op de “verworvenheden van de revolutie”, zoals de samenwerking van de verschillende bevolkingsgroepen die zich solidaire Surinamers begonnen te voelen, samen vele binnenwegen bestraat hebben, huizen bouwden voor de sociaal zwakkeren en de producie stimuleerden. Met vertrouwen in eigen kunnen, zodat ook de oprichting van Staatsolie, de grootverdiener voor Suriname gerealiseerd werd. Ook werden er vele kleinere en een grote brug tussen Paramaribo en Commewijne gebouwd.
Bouterse zelf vergeleek zich met de grote Surinaamse martelaren: sociale aktievoerder Louis Doedel en de koloniale geschiedenis schrijver Anton de Kom . De expresident zei dat als je eenmaal werkt en kiest voor het volk in de politiek het meestal niet goed afloopt. Of ze sluiten je levenslang op in een gekkenhuis -lawman oso-als Louis Doedel of je wordt verbannen en vermoord (Anton de Kom).

Papa Bouta
Trouw en liefdevol noemen zijn volgelingen hem Papa, Surinamers geboren na 1985, tijdens de binnenlandse oorlog en de woelige tijden daarna. Deze NDP volgers en de conferencier (die al 43 jaar voor de NDP werkt) vinden het strafproces over 8 december 1982 proces onaanvaardbaar.

De grassroots uitten hun liefde, hun woede en verdriet in korte emotionele toespraken van enkele minuten die zij op of naast het podium mochten houden, ook Mama Patricia van Ommeren en nichtje van de NDP familie Lackin deden daarbij hun zegje. Het kwam allemaal op hetzelfde neer: zij willen niet dat hun leider in de gevangenis terecht komt ergo ze willen niet eens dat hij de uitspraak in hoger beroep gaat bijwonen, waarbij vermoedelijk zijn gevangenneming gelast zal worden.

NDPer van jongs af Makoe droeg Psalm 23 voor op een ernstige manier die zo passend en trroostend is voor deze momenten van benauwenis die de NDP voorzitter en zijn aanhangers beleven. Populaire jongeren als Skilly youth en Coron’Cobi deden hun strijdbare rap, de liederen van Touwtjie : Baas a libi e kiri den mars dat begint met Omen’libisma kos’Bouta en Sonten (=soms) klonken uit de luidsprekers.

Uiteindelijke straf

Ex president Bouterse is een flinke 78 jarige, maar we vernemen uit betrouwbare bron dat hij problemen heeft met zijn ogen en zijn nieren alsook lijdt aan jicht. Om zowel de 8 december nabestaanden, als de NDP ers tegemoet te komen zou Bouterse een aangepaste straf kunnen krijgen, bijvoorbeeld huisarrest voor de rest van zijn leven. Straf, omdat ongewapende burgers vermoorden te wreed is om te tolereren en clementie (genade) omdat men kwaad niet met kwaad moet vergelden in de christelijke leer.
Helemaal geen straf, amnestie zoals Brunswijk die kreeg na de binnenlandse oorlog, waarbij nabestaanden van zeker 400 doden treurden, zit er bij de oude politieke partijen die nu aan de macht zijn, niet in. Gratie, dus helemaal geen gevangenisstraf vragen aan de “kawning”, de vice president Brunswijk, die de veelvuldig reizende president Santokhi vervangt is een optie, die de Bouterse haters vreselijk zullen vinden. “Time will tell” een geliefde uitspraak van Bouterse, is de enige zinnige opmerking die op dit moment te maken valt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBouterse vraagt volgelingen discipline en kalmte tot verkiezing 25 mei 2025