Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Bouterse opent nieuwe goudmijn in Suriname

Geplaatst

op

President Desi Bouterse zal vandaag officieel de nieuwste goudmijn van Suriname openen. De mijn is in handen van multinational Newmont en bevind zich in Merian in het binnenland van Suriname.

De goudmijn functioneert al wel en heeft ook al geld opgebracht voor Suriname. Minister van financiën, Gillmore Hoefdraad heeft laatst laten weten dat er al twee verschepingen hebben plaatsgevonden. Het goud dat verscheept is heeft in totaal een waarde van 40 miljoen dollar. De goudmijn moet over een aantal jaren ook winstgevend zijn voor overheid. De Surinaamse overheid neemt namelijk voor voor 20 procent deel in de productie. Wel is het zo dat de aanloopkosten voor de mijn vrij hoog waren, zo’n 900 miljoen dollar. Dat geld zal dus eerst terug verdient moeten worden. Per dag moet er ongeveer 35 kilogram aan goud gewonnen worden. Dit komt neer op 12000 kilo op jaarbasis.

Directeur van de goudmijn, Adriaan van Kersen laat weten dat de energiekosten, die gemaakt worden doordat de generatoren op diesel lopen, niet te hoog zijn doordat de dieselprijs momenteel vrij laag is.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Rechter Suriname hervat zaak terreurverdachten

Geplaatst

op

By

De Surinaamse rechter gaat woensdag verder met de zaak van de broers Raoul A. en Nasr I. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in Suriname. De advocaten van de broers krijgen de gelegenheid om de agent die het politioneel onderzoek heeft geleid te ondervragen.

De broers, die in Paramaribo een Islamitische slagerij runden, hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze zitten inmiddels al een jaar en drie maanden in de gevangenis. Verzoeken om hen voorlopig in vrijheid te stellen zijn tot nu toe afgewezen.

Uit het politiedossier is tijdens de afgelopen zittingen naar voren gekomen dat de broers zeker twee mensen hebben geholpen naar Syrië af te reizen om zich daar bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Uit diverse chats is gebleken dat de broers duidelijke sympathie hebben voor deze organisatie. De twee worden ook beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.

Lees verder

Suriname

Door Suriname gezochte verdachte opgepakt

Geplaatst

op

By

De Nederlandse politie heeft de Surinaams-Nederlandse ondernemer Radj O. opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van Suriname, dat hem zoekt in verband met de vondst van een vliegtuigje met 488 kilo drugs op zijn terrein afgelopen maart. O.’s advocaat Irvin Kanhai heeft de aanhouding, die vrijdag plaatshad, bevestigd.

Enkele dagen na de ontdekking van de drugs was O. om medische redenen naar Nederland vertrokken, zei hij destijds tegen Surinaamse media. Er was dus volgens hem geen sprake van een vlucht. In juni diende Suriname een officieel rechtshulpverzoek in bij Nederland.

O. verzet zich tegen zijn uitlevering aan Suriname. Kanhai en O.’s Nederlandse advocaat Guy Weski hebben de rechter gevraagd om een uitspraak te doen over het verzoek van Suriname.

In september klaagde de Surinaamse politie nog over de trage aanpak van Nederland van de rechtshulpverzoeken. De waarnemend korpschef van de Surinaamse politie zei toen dat het onderzoek naar de drugsvangst hierdoor vertraagd werd.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |