Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Bouterse moet kiezen tussen afspraken met IMF of bevolking

Geplaatst

op

Om Suriname te redden van een financiële ondergang werd er door het Internationaal Monetair Fonds een noodkrediet verstrekt. Nu staat president Bouterse voor een lastige keuze en moeten er belangrijke beslissingen genomen worden om aan de voorwaarden hiervan te voldoen.

Suriname heeft het afgelopen jaar steun in de vorm van een noodkrediet ontvangen van het internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF heeft Suriname 478 miljoen dollar geleend zodat de Surinaamse President Desi Bouterse de toen bijna lege staatskas kon aanvullen.

Dit bedrag is onder strenge voorwaarden beschikbaar gesteld om de koers weer te stabiliseren. Tot op heden heeft dit nog weinig resultaat gehad. Eerder uitte oppositiepartijen hun zorgen over de strenge voorwaarden van het IMF en rees bij hen de vraag of Suriname aan deze voorwaarden kon voldoen.
Een aantal maanden verder geeft Bouterse toe dat het Suriname moeite kost om zicht te houden aan de voorwaarden die het IMF heeft gesteld met als gevolg dat resterende terugbetalingen van de leningen in gevaar dreigen te komen.

Een van de voorwaarden was dat de regering de subsidies op elektriciteit en brandstof moest afschaffen. Hierdoor ontstaat er een prijsverhoging wat tot felle discussies en protesten onder de bevolking leid.
President Bouterse zit nu met een dilemma en zal een keuze moeten maken om zich te houden aan de voorwaarden van het IMF of te luisteren naar de bevolking. De president, wiens populariteit alsmaar daalt, gaf aan dat wanneer hij de subsidies afschaft en de benzineprijs laat stijgen dit niet in dank zal worden afgenomen door de bevolking.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Geen kinderbijslag in Suriname door diefstal bij Ministerie

Geplaatst

op

By

Inwoners van Suriname krijgen voorlopig geen kinderbijslag. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in Suriname is er afgelopen weekend ingebroken bij de dienst die verantwoordelijk is voor de uitbetaling. Bij de inbraak werd een groot geldbedrag gestolen.

Dat heeft het ministerie bekend gemaakt. Het is niet duidelijk hoeveel geld er precies is verdwenen. De politie doet daar op dit moment onderzoek naar.

Vanuit de oppositie is al woedend gereageerd. De kritiek richt zich vooral op het gegeven dat de regering van tevoren moest weten dat er geen geld over zou zijn om de kinderbijslag uit te keren.

Lees verder

Suriname

Nederland onderzoekt afschaffen visumplicht Surinamers

Geplaatst

op

By

Nederland is bereid te onderzoeken of de visumplicht voor Surinamers die naar Nederland willen reizen kan worden versoepeld of afgeschaft. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen het ANP.

Met deze toezegging komt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tegemoet aan de wens van de Surinaamse regering. Die wil graag dat Surinamers vrij naar Nederland kunnen reizen. Op dit moment moeten zij voldoen aan een aantal specifieke eisen voordat ze mogen afreizen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een financiële garantstelling of een officiële uitnodiging van een familielid. De visumplicht heeft als doel een toestroom van economische vluchtelingen te voorkomen. Nederlanders die naar Suriname gaan hoeven alleen een toeristenkaart te kopen.

Nederland kan niet zelfstandig beslissen om het visum voor Surinamers af te schaffen of de eisen te versoepelen. Vanwege het Schengenakkoord is dit een zaak voor Europa. Het is aan de Europese Commissie om hierover met een voorstel te komen, aldus de woordvoerder. Minister Blok heeft de Surinaamse regering toegezegd haar wens voor het versoepelen van de visumplicht bij de Europese Commissie aan te kaarten. Dit is overigens eerder ook al gebeurd, aldus de woordvoerder.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |