Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Bouterse moet kiezen tussen afspraken met IMF of bevolking

Geplaatst

op

door

Om Suriname te redden van een financiële ondergang werd er door het Internationaal Monetair Fonds een noodkrediet verstrekt. Nu staat president Bouterse voor een lastige keuze en moeten er belangrijke beslissingen genomen worden om aan de voorwaarden hiervan te voldoen.

Suriname heeft het afgelopen jaar steun in de vorm van een noodkrediet ontvangen van het internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF heeft Suriname 478 miljoen dollar geleend zodat de Surinaamse President Desi Bouterse de toen bijna lege staatskas kon aanvullen.

Dit bedrag is onder strenge voorwaarden beschikbaar gesteld om de koers weer te stabiliseren. Tot op heden heeft dit nog weinig resultaat gehad. Eerder uitte oppositiepartijen hun zorgen over de strenge voorwaarden van het IMF en rees bij hen de vraag of Suriname aan deze voorwaarden kon voldoen.
Een aantal maanden verder geeft Bouterse toe dat het Suriname moeite kost om zicht te houden aan de voorwaarden die het IMF heeft gesteld met als gevolg dat resterende terugbetalingen van de leningen in gevaar dreigen te komen.

Een van de voorwaarden was dat de regering de subsidies op elektriciteit en brandstof moest afschaffen. Hierdoor ontstaat er een prijsverhoging wat tot felle discussies en protesten onder de bevolking leid.
President Bouterse zit nu met een dilemma en zal een keuze moeten maken om zich te houden aan de voorwaarden van het IMF of te luisteren naar de bevolking. De president, wiens populariteit alsmaar daalt, gaf aan dat wanneer hij de subsidies afschaft en de benzineprijs laat stijgen dit niet in dank zal worden afgenomen door de bevolking.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X