Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Bouterse moet kiezen tussen afspraken met IMF of bevolking

Geplaatst

op

Om Suriname te redden van een financiële ondergang werd er door het Internationaal Monetair Fonds een noodkrediet verstrekt. Nu staat president Bouterse voor een lastige keuze en moeten er belangrijke beslissingen genomen worden om aan de voorwaarden hiervan te voldoen.

Suriname heeft het afgelopen jaar steun in de vorm van een noodkrediet ontvangen van het internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF heeft Suriname 478 miljoen dollar geleend zodat de Surinaamse President Desi Bouterse de toen bijna lege staatskas kon aanvullen.

Dit bedrag is onder strenge voorwaarden beschikbaar gesteld om de koers weer te stabiliseren. Tot op heden heeft dit nog weinig resultaat gehad. Eerder uitte oppositiepartijen hun zorgen over de strenge voorwaarden van het IMF en rees bij hen de vraag of Suriname aan deze voorwaarden kon voldoen.
Een aantal maanden verder geeft Bouterse toe dat het Suriname moeite kost om zicht te houden aan de voorwaarden die het IMF heeft gesteld met als gevolg dat resterende terugbetalingen van de leningen in gevaar dreigen te komen.

Een van de voorwaarden was dat de regering de subsidies op elektriciteit en brandstof moest afschaffen. Hierdoor ontstaat er een prijsverhoging wat tot felle discussies en protesten onder de bevolking leid.
President Bouterse zit nu met een dilemma en zal een keuze moeten maken om zich te houden aan de voorwaarden van het IMF of te luisteren naar de bevolking. De president, wiens populariteit alsmaar daalt, gaf aan dat wanneer hij de subsidies afschaft en de benzineprijs laat stijgen dit niet in dank zal worden afgenomen door de bevolking.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |