Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Bouterse moet kiezen tussen afspraken met IMF of bevolking

Geplaatst

op

Om Suriname te redden van een financiële ondergang werd er door het Internationaal Monetair Fonds een noodkrediet verstrekt. Nu staat president Bouterse voor een lastige keuze en moeten er belangrijke beslissingen genomen worden om aan de voorwaarden hiervan te voldoen.

Suriname heeft het afgelopen jaar steun in de vorm van een noodkrediet ontvangen van het internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF heeft Suriname 478 miljoen dollar geleend zodat de Surinaamse President Desi Bouterse de toen bijna lege staatskas kon aanvullen.

Dit bedrag is onder strenge voorwaarden beschikbaar gesteld om de koers weer te stabiliseren. Tot op heden heeft dit nog weinig resultaat gehad. Eerder uitte oppositiepartijen hun zorgen over de strenge voorwaarden van het IMF en rees bij hen de vraag of Suriname aan deze voorwaarden kon voldoen.
Een aantal maanden verder geeft Bouterse toe dat het Suriname moeite kost om zicht te houden aan de voorwaarden die het IMF heeft gesteld met als gevolg dat resterende terugbetalingen van de leningen in gevaar dreigen te komen.

Een van de voorwaarden was dat de regering de subsidies op elektriciteit en brandstof moest afschaffen. Hierdoor ontstaat er een prijsverhoging wat tot felle discussies en protesten onder de bevolking leid.
President Bouterse zit nu met een dilemma en zal een keuze moeten maken om zich te houden aan de voorwaarden van het IMF of te luisteren naar de bevolking. De president, wiens populariteit alsmaar daalt, gaf aan dat wanneer hij de subsidies afschaft en de benzineprijs laat stijgen dit niet in dank zal worden afgenomen door de bevolking.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Meest gelezen