Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Bouterse en ministers spreken aanwezigen China-Suriname Business Luncheon toe

Geplaatst

op

door

President Desi Bouterse en de ministers Gillmore Hoefdraad van Financiën en Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme hebben in de marge van het staatsbezoek, bij de China-Suriname Business Luncheon in de stad Hangzhou, aangegeven welke mogelijkheden Suriname biedt in het versterken van de relatie tussen beide landen en het stimuleren van economische groei. Voor de aanvang van deze business luncheon werd de president begroet door de governor van de stad Hangzhou, Yuan Jiajun en ondernemers en investeerders.

Het staatshoofd gaf aan, dat ons land genoeg mogelijkheden biedt aan China en de stad Hangzhou om ontwikkeling op gang te brengen. De president noemde ondermeer het spoedig ondertekenen van een MOU over toerisme, en de ondertekening van een MOU inzake handel en economie tijdens zijn staatsbezoek. Ook haalde Bouterse aan dat ons land over voldoende gezonde waterreserves beschikt. Dit zijn enkele unieke mogelijkheden van ons land naar de internationale gemeenschap toe. Suriname is volledig gecommitteerd aan de principes van duurzame ontwikkeling in de exploratie en exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen. Economische groei en ontwikkeling zijn van belang bij het aantrekken van investeerders en schept mogelijkheden voor ondernemerschap. Het buitenlandbeleid van Suriname is gefocust op economische diplomatie en met name het aantrekken van Foreign Direct Investments. De bilaterale samenwerking is voor beide landen van cruciaal belang, stelde het staatshoofd. De vriendschap tussen de beide landen is gebaseerd op respect, vertrouwen en wederzijds voordeel. De focus zal zijn op duurzame ontwikkeling en groei.

Minister Hoefdraad gaf een presentatie over de resultaten van de regering onder het leiderschap van president Bouterse. Suriname is strategisch gelegen en biedt op grond daarvan veel mogelijkheden. Ons land heeft economische problemen gehad door de val van prijzen voor mijnbouwproducten. Door prudent beleid is de weg geslagen naar economische groei. Daarbij heeft China een rol gespeeld door het uitvoeren van een aantal infrastructurele projecten. Minister Hoefdraad gaf aan, dat de luchthaven wordt uitgebreid. Ons land is op zoek naar buitenlandse investeringen. Volgens de bewindsman wil ons land niet te veel leunen op de mijnbouw maar verwijst hij ook naar mogelijkheden binnen de agrarische sector en toerisme. Suriname is open voor Foreign Direct Investment en is gereed te partneren met het bedrijfsleven van China.

Minister Tsang stelde, dat er een goede band bestaat tussen de stad Hangzhou en Suriname. Ook gaf hij aan, dat ons land het veiligste land in de regio is en de grootste populatie heeft van ondermeer Chinezen buiten de grenzen. Ons land biedt veel voordelen meent de minister die ondermeer aangaf dat de energiekosten laag zijn en er meerdere producten zijn waar er ontwikkeling mee op gang kan worden gebracht zoals de visserijsector alsmede rechtstreekse vluchten en het afschaffen van visa. Het is nu de tijd van meer samenwerken en nog meer zakendoen, aldus minister Tsang.

Yuan Jiajun, governor van Zhejiang Provincial Peoples Government gaf aan, dat zijn stad de grootste haven herbergt van de wereld waarmee economische ontwikkeling op gang wordt gebracht. President Bouterse heeft vanaf 27 november in de volksrepubliek China vertoefd en sluit op vandaag 30 november zijn staatsbezoek af.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Na Wuhan nu tweede Chinese miljoenenstad geïsoleerd vanwege coronavirus

Geplaatst

op

door

Ook de Chinese stad Huanggang is door de autoriteiten geïsoleerd vanwege het coronavirus. Chinese media melden dat al het uitgaande verkeer en het openbaar vervoer in de stad van 7 miljoen inwoners met ingang van vandaag vrijwel wordt stilgelegd. In de Chinese stad Wuhan, waar de eerste besmetting met het coronavirus werd vastgesteld, was dit al het geval. 

De steden hebben inwoners gevraagd de stad niet te verlaten tenzij er een bijzondere noodzaak is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN maakt vandaag bekend of de uitbraak van het virus een wereldwijde noodsituatie is. De organisatie vergaderde woensdag over de situatie in het Zwitserse Genève. Als de corona-uitbraak tot noodsituatie wordt gebombardeerd, zal de VN-organisatie bestrijding internationaal gaan coördineren. Tot nu toe heeft de WHO zes keer een noodsituatie uitgeroepen. Dat gebeurde onder andere bij uitbraken van zika, polio en ebola.

De autoriteiten in China hebben gewaarschuwd dat het SARS-achtige virus zou kunnen muteren en zich verder kan verspreiden. Op dit moment lijkt het virus minder dodelijk en besmettelijk dan SARS en MERS, andere virussen uit de coronafamilie. De snelle toename van het aantal besmettingen van afgelopen dagen heeft volgens de Chinese autoriteiten vooral te maken met aangescherpte monitoring en betere detectiemethoden. 

Ook in de VS, Thailand, Taiwan, Zuid- Korea en Japan zijn mensen met het potentieel dodelijke virus besmet. Het gaat in al die gevallen om reizigers die afkomstig waren uit Wuhan, de Chinese miljoenenstad waar het virus waarschijnlijk is uitgebroken op een markt.

In Hongkong is woensdag een 39-jarige man uit Wuhan opgenomen ter observatie, omdat wordt gevreesd dat hij ook het virus heeft. Het is de eerste patiënt in Hongkong met de verschijnselen van het coronavirus. Dinsdag kwam hij als toerist met de trein in Hongkong aan. Symptomen van de ziekte zijn longontsteking, koorts, hoesten en kortademigheid. Er bestaat nog geen vaccin tegen de ziekte.

Lees verder

Suriname

Wagens, motorfietsen en fietsen voor politie

Geplaatst

op

door

Als het aan korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname (KPS) ligt, mag de samenleving niet meer horen dat er geen politievoertuigen zijn. Hij heeft de sleutels van een tweede partij van 75 politievoertuigen in ontvangst genomen en daarmee ook symbolisch de sleutels van 50 motorfietsen voor de Motor Surveillance Dienst (MSD) en 80 fietsen voor de Bikers Unit.

De directeur Operationele Diensten van het ministerie van Justitie en Politie, Olton Helstone, nam de sleutels uit handen van de Managing Director van Rudisa Motors .N.V., Anand Pherai en overhandigde ze vervolgens aan de korpschef Prade. De korpschef zegt zeer ingenomen te zijn met deze kwantitatieve als kwalitatieve aanwinst voor wat betreft de middelen van het korps.

“De zichtbaarheid van de politie zal niet ontbreken wanneer deze voertuigen ingezet zullen worden. We mogen niet ontevreden zijn, omdat ons wagenpark is versterkt. We zullen het scherp in de gaten houden, want we moeten geen situatie krijgen van verspilling van de voertuigen, wagi lai, dus weh rij ‘ala dol’. Nee, daaraan gaan we niet meewerken”, zegt de politiebaas.

Hij geeft aan dat ervoor gezorgd zal worden dat het wagenpark zodanig wordt gemanaged, dat de voertuigen voor een langere periode behouden blijven. Deze voertuigen worden ingezet bij de surveillance van de politie en bij calamiteiten.

Directeur Helstone is overtuigd dat er met deze politievoertuigen, motorfietsen en fietsen inderdaad een goede aanvulling is gedaan bij het wagenpark. Dit jaar wordt er volgens Helstone nog een partij motorfietsen en vier sleepauto’s voor het korps gekocht.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen