maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
3.3
(7)

Bouta: nog 1 nachtje slapen, change gonna come

lees ook ...

PTC-delegatie bespreekt samenwerking met Santokhi voor ontwi...

Een delegatie van het Polytechnic College Suriname (PTC) heeft een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi om te praten over de rol van de onderwijsinstelling bij de ontwikkeling van h...

Desi Delano Bouterse heeft zijn NDP volgers aangemaand rustig te blijven tijdens de drukke vergadering afgelopen weekend. Ondanks hun hartverwarmende, dringende maar naïeve oproepen om niet te gaan naar de Hoger beroep zitting, heeft hij niet gezegd wat hij als hoofdverdachte zal doen. Eerder was er 20 jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, vanwege de moord op 15 ongewapende mannen die protesteerden tegen zijn militair regiem.
Nog een nachtje slapen, zo bereiden we onze kinderen voor op een belangrijke dag en dat speelt door ons hoofd nu, maar we proberen ook de uitslag, de alternatieven en Bouterses houding te lezen uit toepasselijke liederen die tijdens de vergadering ten gehore zijn gebracht zoals “Change is gonna come”

Betekenisvolle liedtekst
Brian Muntslag zong een gospel en het lied (hierbij corrigeert het Sranan Peyri collectief zichzelf vanwege de fout in het vorig artikel) “A change ’s gonna come” van Sam Cooke uit 1967, wat ex-president Bouterse uit het hoofd en uit volle borst meezong. Het lied is mooi, slow en weemoedig
De tekst “begint: “I was born by the river, in a little tent, just like the river, I’ve been running ever since.”Het refrein is It’s ben a long, long time coming, but I know, Change is gonna come, yes it will”.

Velen herinneren zich nog dat op de tonen van dit lied Bouterse en Brunswijk in 2010 hun regering samen vormden. “Then I went to my brother, brother help me please” is een zin uit het lied die toen van toepassing was en nu misschien weer. Bouterse heeft kans op gratie als hij dat verzoek indient bij Bravo. Het kan ook dat president Santokhi per ongeluk/ expres in het buitenland is om dit mogelijk te maken, dat zou toch van een verstandige vredige houding getuigen.

Realistisch,diplomatisch handelen

De heethoofdige en soms leeghoofdige aanhang van Bouterse doet er goed aan om naar hun leider te luisteren. In deze zal kalmte ons allen redden. Vanaf de politie moet wijs optreden. De rechters zullen op grond van het bewijsmateriaal dat zij bezitten (wat niet volledig is) weer 20 jaar eisen en gevangenneming gelasten.
Er hoeft geen volledige gratie te komen, het kan als middenweg een voorwaardelijke worden: als mensen onder verantwoordelijkheid van Bouterse nooit meer mensen te samen en in vereniging vermoorden, blijft hij verder op vrije voeten. Diplomatisch handelen betekent ook: out of the box denken.

Realistisch blijven

Goed beschouwd vormt Bouterse geen vluchtgevaar, als hij dat niet wil. Hij kan ongeboeid, tussen zes hoge beambten worden vervoerd, om de emoties onder zijn volgelingen te kalmeren. Vergeet niet dat hij een ex-president is en respecteer hem als zodanig.
Ook is het logisch dat de hoofdverdachte redelijk comfortabel geplaatst kan worden in de ziekenboeg van Santo Boma. Immers Bouterse is 78 jaar, heeft last van zijn ogen, zijn nieren en heeft jicht. Vanwege zijn fysieke toestand zal hij voorzien moeten worden van zijn dieet voeding, zijn medicijnen en Morello is in de gevangenis toegestaan. Intussen dient zijn advocaat het gratieverzoek in bij V.P. Ronnie Brunswijk, culturele koning der Afro-Surinamers, die het met een pennenstreek mogelijk kan maken.

Veiligheid
In de 5 pagina’s ( 2 geleden weken uitgelekte) Dreigingsanalyse van de politie top is uit en treure aangetoond, waar grote, gewapende opstanden kunnen ontstaan als Boutisten geprovoceerd worden. Dus realistisch is om als Korps Politie Suriname, een goed gedrag te vertonen en kalm de veiligheidsmaatregelen uit te voeren, zoals auto controles en fouilleringen en eventueel avondklok. Een nachtelijke lock down van 19 tot en met 22 december 2023 is ook in het uitgelekte top geheim dossier genoemd als mogelijke veiligheidsmaatregel.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnBouta: nog 1 nachtje slapen, change gonna come