zaterdag 13 april 2024
26.7 C
Paramaribo
15 C
Amsterdam
4
(1)

Borstvoeding is gratis

lees ook ...

Patricia Sabajo ziet af van juridische strijd tegen dorpshoo...

Het conflict rondom de leiderschapstitel in het Inheemse dorp Powakka heeft een wending genomen. Voormalig dorpshoofd Merian (Patricia) Sabajo heeft besloten haar juridische strijd tegen het huidige d...

 De borstvoedingsweek  van het ministerie van Volksgezondheid  wordt gehouden van  1 tot en met 7 augustus.  Meerzorg, Commewijne was de startplaats, met als thema dit jaar: Stand up for breastfeeding, educate and support’. Het ministerie werkt samen met de PAHO, die financiële en technische ondersteuning schenkt. Het doel is  extra promoten van borstvoeding als de beste voor een pasgeboren baby. Alle mogelijkheden zullen benut worden om de gemeenschap te bereiken.

Rede voor het kiezen voor Commewijne. “Op deze RGD-poli komen veel mensen aan wie wij de boodschap kunnen meegeven.” Verder zegt directeur Sukul van de samenwerking het volgende: “Als we samenwerken kun je van elkaars mogelijkheden gebruikmaken en samen bereik je veel meer. We zijn daar ook dankbaar voor.”

“Borstvoeding is kostenbesparend voor veel gezinnen”, zei Karen Lewis-Bell, vertegenwoordiger van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho), bij de start. Reguliere voorlichting is altijd doorgegaan, maar tijdens deze week wordt er jaarlijks extra aandacht besteed aan het belang van borstvoeding.

De  economische situatie heeft de prijs van babymelk omhoog geduwd, maar moedermelk is gratis. Prenatale poliklinieken van de RGD, (sociale) media, de Burgerinformatiecentra tot het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), zullen worden ingezet  om optimaal voorlichting te doen.

“Blikvoeding is duur en sommige moeders vergeten dat als zij hun kind borstvoeding geven de band tussen hen en het kind hechter wordt. Borstvoeding is niet gewoon voeding, maar preventieve gezondheidszorg op zijn best. Daardoor kunnen wij dan ook gezondere kinderen hebben”, zegt de burgervader Mohamed Safiek Radjab van Commewijne over het onderwerp.

“Bedrijven moeten babyvriendelijk worden gemaakt. Papa’s, oma’s, opa’s, ooms en tantes, iedereen moet de moeder ondersteunen,” aldus  arts Semita Demidoff van de afdeling Family Health van het BOG. Lewis-Bell heeft dit ondersteund. Ook Leonie Gotchin-Overman, coördinator Verloskundige dienst van de RGD, vindt dat moeders soms  onvoldoende geïnformeerd zijn. “Een vrouw wordt geboren met twee belangrijke instrumenten om het kind op te voeden, je hoeft die niet te gaan kopen”, hield zij voor. Zij stimuleert dat men tijdens de zwangerschap begint met de voorlichting.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBorstvoeding is gratis