Soms is het goed om op zoek te gaan naar positief nieuws voor onze lezers. Borger Breeveld (77), bekend als filmster (Wan Pipel) en televisie- en filmregisseur is daar een voorbeeld van. De manier waarop deze Surinamer omgaat met zijn nieuwe beperking heeft ons geinspireerd om erover te schrijven. Wanneer je door suikerziekte of door een ongeluk jouw ledematen verliest hoeft dit niet het einde van je leven te zijn. Postief blijven en meewerken is de sleutel, daaruit blijkt Breevelds levenslust.
Opo ay tori
Borger Breeveld heeft voor zijn Facebook een video gemaakt over hoe het proces verlopen is. Hij was een poosje dicht bij de dood, door zijn benen te amputeren kon hij voortleven. Zijn facebookfilmpje was echt een eye opener (opo ay tori). Het proces dat mensen moeten volgen om te revalideren en er weer bovenop te komen kwam in beeld. We zien Borger ook op zijn saxofoon spelen, stellig ook een bron van inspiratie.
Borgers geloof in de Allerhoogste blijkt uit de inspirerende, moderne gospelmuziek van Kurt Franklin die speelt terwijl hij hard traint om zijn armen sterker te maken om zich te behelpen op zijn rolstoel en evenwicht bij het oefenen op kunstbenen.
Een voorbeeld voor velen die misschien thuis zitten met hetzelfde probleem en bij zichzelf denken hoe verder, of wat heeft het leven nog voor zin. In het geval van Borger Breeveld speelt een stukje nostalgie, waardoor je niet anders kan dan een traantje wegpinken uit verdriet dat hij zijn benen moet missen. Maar ook uit vreugde dat hij laat zien dat het kan, zo’n slag te boven komen.
Deze Surinamer heeft een bijdrage geleverd aan de eerste romantische Surinaamse film, waarbij menig kind hem als een voorbeeld zag, hoe wij als Surinamers met elkaar dienen om te gaan.
Goed netwerk
Iedereen krijgt tegenslagen in het leven, maar wat Borger hier demonstreert is dat je positiviteit en vechtlust deze hele grote tegenslag kan overwinnen. In dit geval is Borger ook geholpen door zijn netwerk dat hem goed bijstaat, zijn vangnet als het ware. Zijn vrouw Ingrid helpt hem bij alles en hij heeft deskundigen( fysiotherapeut) die hem begeleiden en wiens adviezen hij trouw opvolgt.
Hij heeft een sterk geloof dat hem overeind houdt en het kapitaal om zijn kunstbenen te kopen. Maar het is vooral zijn doelgerichte planning en handelingen, die maken dat hij met Godswil volgend jaar weer zal kunnen lopen.