dinsdag 23 april 2024
27 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
4.8
(6)

Bordo’s Panya CoronaParty en 5e Covid golf

lees ook ...

Surinaamse economisten: “Vp Brunswijk’s goudontvangst ...

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft in haar recente elektronische publicatie INZICHT kritiek geuit op vicepresident Ronnie Brunswijk, die volgens hen een verkeerd voorbeeld geeft doo...

De vijfde covid golf in Su is geconstateerd omdat het coronacijfer met een dode per dag stijgt en de geinfecteerden met tientallen. Nauwelijks heeft de directeur van Volksgezondheid deze woorden uitgesproken, of de directeur van de grootste Sporthal, Joel Martinus meer bekend als Bordo houdt een Panya Corona Party in Moengo op 2 januari. Corona verspreidingsfeest, deze naam komt spontaan op bij het zien van de honderden mensen die dicht op elkaar, vele uren lang, op zijn Dompu Trowe bedrijfsterrein hebben gefeest. Zonder dat autoriteiten dit voorkwamen.

Wettig gezag?
Is er geen inlichtingen dienst in dit land, die vroegtijdig in kon grijpen en de party op wettelijke gronden kon verbieden? Er was toch weken van te voren schaamteloos reclame op Facebook voor gemaakt? Al is de organisator ondervoorzitter van coalitie partner Abop, hijzelf is te dom om te begrijpen dat ay dompu trowe bun furu sma gezondheid nanga so wan party. Bordo is ook te onverschillig tegenover de wet en de gezondheid van de bezoekers van zijn feest. Op de vraag of hij de gevolgen niet beseft zei hij gewoon dat hij daarover niet wil praten.
22 artiesten traden om de beurt op. Joel Martinus, gaf een rapshow en noemt zich dan Moneyhond, hij zet tussendoor stapels bankbiljetten op een leafblower zodat ze verspreid in het publiek neerdwarrelen. Dat mensen bijna een ongeluk krijgen, elkaar plat drukken en zelfs flauw vallen in de chaos om wat geld te vangen,vind hij ook niet belangrijk.

Monkey see, monkey do
Ongegeneerd zei hij over de reden om zijn verboden party te organiseren: anderen (regerings autotiteiten) doen het ook, en hij wil ontstressen. Monkey see, monkey do and don’t know that two wrongs don’t make one right. Vertaling: winsi wan trawan du wan ogri fos’ýu, dat no mek yu ogri tron bun sani. Dat zelf weet die onverantwoordelijke stommeling niet, dat hij met mensenlevens speelt. Als sporthaldirecteur moet hij op staande voet ontslagen worden, zonder verder salaris. Hij heeft het genoeg geld, dat wijst hij constant.
Menslievend gedrag kan je niet verwachten van iemand die voor harddrugshandel veroordeeld is, net als zijn voorzitter. Hij blijft het slechte voorbeeld geven. Hij schept in interviews op hoeveel legale bizniz hij nu heeft, dus moet hij zonder problemen oppleuren bij Sport. Voetballers en andere teamsporters in Su moeten zich verplicht vaccineren om deel te nemen in de competitie en de sporthaldirecteur doet dit.

Bordo straffen
Uit bezorgdheid en angst over de gezondheids gevolgen in Moengo schrijf ik dit, met pijn in mijn hart over mijn kondreman daar. Vrijwel zeker zullen vele kinderen hun moeder, hun vader, hun oma’s en hun opa’s ernstig achteruit zien gaan of erger, zien sterven. Hopelijk werkt hun busi dresi en kunnen velen het navertellen.
Maar als ik die mensen van Moengo was zou ik voor elke ernstige Covidzieke in Moengo in de komende een tot drie weken na nu, Bordo de ziektekosten laten betalen. Niet heel Moengo heeft zijn feest bezocht, maar ook de verstandigen lopen gevaar want a Covid siki panya gevaarlijk nanga a bigi fesa disi. Dus ook voor vervoer of busi dresi (kruiden medicijn) of wat dan ook dat de Covid geinfecteerde extra moet uitgeven bij Martinus aankloppen en dat geld eisen.
Hij wil een Super Spreader event houden toch, confronteer Bordo met de gevolgen. Laat deze Martinus betalen en uitgenodigd worden voor elke begrafenis van Coviddoden in Moengo die tussen een en drie weken na zijn feest vallen. Misschien leert hij het dan af om zich onverantwoordelijk voor het leven van zijn medemensen te gedragen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnBordo's Panya CoronaParty en 5e Covid golf