maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
3.3
(4)

Bordo gepakt, Bouterse next?

lees ook ...

Chinese delegatie bezoekt ministerie van ROS

Op 20 juni bracht een delegatie uit de Volksrepubliek China, onder leiding van Zhang Hongguo, vicevoorzitter van het Permanent Comité van het Wenzhou Gemeentelijk Volkscongres, een bezoek aan minister...

 

Desi Bouterse is in hoger beroep veroordeeld tot de eerder gevonniste 20 jaar gevangenisstraf. Directe in hechtenis neming werd niet geeisd door de rechters, omdat zij vonden dat er niet genoeg gronden door het Openbaar Ministerie daartoe waren aangedragen.  De door een nieuw juristen team aangevraagde gratie, binnen de wettelijk vastgestelde termijn van acht dagen, was hem niet verleend.

Maar helaas, Bouterse is nu, bijna een half jaar na zijn veroordeling, nog immer voortvluchtig, spoorloos. Hoewel ze beiden zijn gevlucht voor de Surinaamse justitie, is Bordo, wiens verstand beperkt schijnt te zijn, verder totaal niet te vergelijken met een slimme, ervaren strateeg als Bouterse.

De veroordeling

Bouterse (78 jaar) is uiteindelijk veroordeeld, 41 jaar na het feit dat er onder zijn verantwoordelijkheid  15 ongewapende voorstanders van de democratie gemarteld en geëxecuteerd werden op 8 december 1982. De nabestaanden van deze 15 mannen hebben nu eindelijk de satisfactie dat de hoofdschuldige is veroordeeld.

Tegelijkertijd heeft de veroordeelde Bouterse geen dag zijn straf uitgezeten. Toen de justitie besloot hem thuis te arresteren was hij spoorloos, evenals Dijksteel, zijn vroegere bodyguard. De Boutisten zullen daarmee heel blij zijn, maar voor de nabestaanden is dit de zoveelste bittere pil… De Surinaamse pers heeft natuurlijk vragen gesteld hierover, want hoe hebben de autoriteiten hier het zover laten komen?

Bal en speelhelft

De pers kreeg op haar vragen antwoorden die op een spelletje  voetbal leken. President Santokhi vond dat het antwoord bij het Openbaar Ministerie met name de Procureur Generaal gezocht moest worden Op haar beurt hield de PG een hele klaagzang hoe slecht de politie uitgerust is voor deze opsporingstaak, gebrek aan manschappen en materiaal was volgens haar de hoofdoorzaak dat deze invloedrijke veroordeelde, Desi Delano Bouterse, nog niet achter slot en grendel zit.

Ook de bevolking zelf zou de politie moeten helpen met tips, vinden de autoriteiten, maar dat schijnt niet te gebeuren. Dat Bouterse ingerekend wordt op grond van een tip uit het volk gaat t niet worden, denken we.  Boutisten zien hem als hun geliefde leider en het 8 december proces als een politiek proces om deze vorige president uit te schakelen.

Ook hebben de vele armen en middenstanders in het land te druk om te overleven en gaan ernstig gebukt onder de steeds verhoogde prijzen van alles. En balen ze ondertussen zwaar van het luxe leven dat Santokhi & Brunswijk alsook hun friends & family op staatskosten hebben.

Kwestie van tijd

De PG Garcia Paraghsing gaf wel een mooi vaag zoethoudertje als toetje, dat het slechts een kwestie van tijd is voor dat de veroordeelde Bouterse wordt aangehouden  Aan bepaalde bewegingen is wel te merken dat er van de politie uit wel moeite wordt gedaan. Het KPS is namelijk heel actief geweest in het oerwoud van West Suriname, waar Bouterse een mooie vakantie plaats zou hebben te Avanavero.

En passant heeft de politie namelijk zes (ja 6!) illegale vliegvelden ontdekt die ze daar onklaar gaan maken. Ook zijn zowel Bouterse als Dijksteel op de Red Notice lijst van Interpol. In Brazilië zouden ze door de mand kunnen vallen, maar in Cuba of Venezuela zouden ze bij sympathisanten kunnen schuilen. Only time wil tell, kunnen we zeggen, met een uitdrukking die de hoofdverdachte graag gebruikt.

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

10 REACTIES

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnBordo gepakt, Bouterse next?